Jan's tuinboek

Onderwerp: "Bloeiende planten in april"

   
Door: Jan de tuinman

Bloeiende planten in april

Dicentra

Dicentra of Gebroken Hartjes, Vrouwenhartjes, Mariatranen, het zijn allemaal prachtige namen voor een voorjaarsbloeiende vaste plant met een zeer decoratieve bloei. Aan het einde van het voorjaar en het begin van de zomer draagt deze plant rijen hangende hartvormige bloemen aan gebogen stengels. Dit polvormige geslacht heeft grijsgroen tot blauwgroen, varenachtig blad

Gebroken hartje staat goed op de voorgrond van een zonnige bos- en struikenrand, waar hij gemakkellijk toefen van 1m doorsnede vormt. Dicentra verkiest een frisse grond die wat stenig mag zijn. Met royaal water blijft het attractieve, kantachtige loof zo lang mogelijk mooi.

 

Dicentra spectabilis

Dicentra spectabilis heeft rozerode bloemen met een wit hart.Dicentra spectabilis 'Alba'

Deze cultuurvariëteit is identiek aan de soort maar dan met volledig witte bloemen.Dicentra formosa

Vergeten vaste plant die je vroeger veel in boerentuintjes zag, kleine zus van Dicentra spectabilis. De hangende bloemtrosjes met oudroze klokjes bloeien de hele zomer en nazomer.

 

 

Dicentra formosa 'Luxuriant'

Deze varieteit heeft donkerroze bloemen

 

Brunnera macrophylla

Brunnera macrophylla of Kaukasische vergeet-me-nietje is een polvormende vaste plant met een attractief blad. De blauwe voorjaarsbloemen lijken sterk op vergeet-mij-nietjes maar staan op lange, ijle pluimen die opduiken uit het groot, lichtgroen hartvormig blad. Brunnera is mooist in groep aangeplant in de gemengde border of als bodembedekker onder struiken.

 

Amelanchier

Amelanchier - krenteboompje of rotsmispel is een geslacht dat bestaat uit grote struiken of kleine boompjes die geliefd zijn om hun fraaie, witte voorjaarsbloei. Ze hebben smal, elliptische bladeren aan dunne bladstelen. De stervomige bloemen staan in groepjes die wolken van mooie, witte bloesem vormen. Het zilverachtige dons en de herfstkleur is al even aantrekkelijk als de bloei. De eetbare vruchten van Amelanchier lijken op krenten, vandaar de naam 'Krenteboompje', en trekken vogels aan.

 

Amelanchier lamarckii

Deze gemakkelijke struik of kleine boom wordt als struik 3 à 4 meter en als kleine boom 6-7 meter. Het rood uitlopend, eirond blad is in de zomer groen en verkleurt in de herfst prachtig oranjerood. In de herfst draagt Amelanchier lamarckii zwarte krenten.

 Amelanchier arborea 'Robin Hill'

Amelanchier arborea 'Robin Hill' bloeit van maart tot mei met een overdaad aan bloemen, in korte, opstaande tuilen. De bladeren zijn in bij het uitlopen overdekt met wit dons, in de herfst kleuren de bladeren mooi rood, oranje of geel. De rode vruchten verschijnen aan het begin van de zomer en kleuren paars tot zwart wanneer ze rijp zijn.

 

Amelanchier laevis 'Ballerina'

Deze rijkbloeiende varieteit van het krenteboompje wordt 3 tot 5 meter hoog. Het perfect ovaalronde blad verkleurt rood in de herfst. De rode vruchten zijn een lekkernij voor vogels.

 

Pieris japonica

Deze bijzonder geliefde groenblijvende struiken hebben typerende enkelvoudige, spitse, elliptische, glanzende groene bladeren en hangende witte urnvormige bloemen die in lange, overhangende trossen staan.

Pieris verkiest een koele, vochtige, humusrijke en goed doorlatende grond. Deze struiken hebben van nature een mooie vorm en vragen zeer weinig snoei. Pieris is goed te combineren met Heide (Ericasoorten), Azalea's en Rhododendrons. Ze houden namelijk allemaal van een

lichtzure grond. Pieris is een geslacht van groenblijvende struiken met typisch ellipsvormige vaak gezaagde bladeren. De hangende, witte tot bleekroze, urnvormige bloemen die in lange overhangende trossen staan verschijnen in het voorjaar.Pieris japonica 'Purity'

'Purity' groeit compacter dan de soort en draagt meer bloemen dan Pieris japonica.

 

Pieris japonica 'Debutante'

Deze variëteit blijft kleiner dan de soort en wordt niet hoger dan één meter. . 'Debutante' heeft een brede en lage, compacte groeiwijze met zuiverwitte bloemen in rechtopstaande vertakte trossen.

 

Bergenia

Bergenia of schoenlappersplant met zijn grote leerachtige bladeren die uit taaie, houtige, stengels groeien zijn breed en glanzend groen van kleur. De bloemen staan in trossen aan lange stengels en gaan in van maart tot mei open. De naam schoenlappersplant dankt hij vermoedelijk aan het sterk op leer gelijkende blad. Bergenia's hebben niet veel moeite met minder ideale grond en enige verwaarlozing en zijn daarom een ideale tuinplant. Ze floreren zowel in de zon als in de schaduw en op humusrijke grond. Dit inschikkelijke geslacht zal op een koel, vochtig plekje in de halfschaduw meer bladeren gaan vormen, terwijl hij in de zon meer bloemen zal vormen. Schoenlappersplant is bruikbaar als bodembedekker of in de rotstuin.

 

Bergenia cordifolia 'Purpurea'

Deze cultuurvorm bloeit met rode bloemen in april-mei, wordt ongeveer 40 cm hoog

 

Bergenia 'Abendglut'

Deze heeft donkerrode bloemen in april-mei, hoogte ca. 40 cm

 

Bergenia 'Silberlicht'

Bloeit met witte bloemen die later verkleuren naar roze. Deze blijft iets kleiner, tot ongeveer 30 cm

Gepost : 5 apr. 2009
Top 

Onderwerp: "Bloeiende planten in april"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1