Jan's tuinboek

Onderwerp: "Beukenhaag op zandgrond"

   
Door: Jan de tuinman

Beste


Vorig jaar rond mei kwam ik via via op uw site terecht. Ik plaatse ook een bestelling voor een aantal Cotoneaster Horizontalis planten. De opvolging en de planten zelf waren van uitstekende kwaliteit, waarvoor nogmaals mijn oprechte dank én felicitaties.


Graag zou ik wat meer advies krijgen in verband met de aanplanting van een beukenhaag. Deze zou komen op de scheidingslijn van ons perceel met dat van de buren. De grond bestaat voornamelijk uit arme zand-zavelgrond. Uiteraard kan hier nog wel een supplement aan toegevoegd worden. Wat raadt u aan van bemesting/voorbereiding? Hoeveel planten bestel ik, lengte: 20 lopende meter. Ik zou ook graag een mixt haag hebben: rood en groen dooreen.


Niet alleen de is de grond arm, ook zouden er een 10-15 tal planten helemaal in de schaduw van een energieslokkende berk komen te staan => tips hieromtrent?


Voor ons huis staat al een mooie beukenhaag (met zelf gekweekte planten) en die groeit zeer stevig moet ik zeggen...


Alvast bedankt.


Hoogachtend

Jens Godeau

Gepost : 11 aug. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Jos,


Allereerst bedanky voor uw lovende woorden, blij te horen dat alles goed verlopen is.


De beukenhaag die reeds aanwezig is groeit stevig: dit wil zeggen dat de grond niet echt een probleem is. Voor een nieuwe aanplant is het wel aangewezen voor het aanplanten de grond wat te verbeteren met compost en mest. Je spreidt hiervoor een laagpotgrond speciaal voor aanplantingen van ongeveer 5 cm open over het plantbed, hierover gooi je wat organische siertuinmest (ca 10 kg per 100 m²). Daarna spit je de compost en de mest in zodat een goed gemengd geheel ontstaat.

Wat betreft de planten die onder de berk komen te staan zou ik zeggen: hier is het een kwestie van deze zone extra te bemesten zodanig dat de voedingsstoffen die de berk onttrekt wat gecompenseerd worden.

Ik zou ook overwegen om die berk eventueel wat terug te snoeien zodat de jonge haag wat meer licht krijgt. Misschien kan door de boom wat op te kronen (de onderste takken langs de stam wegnemen) de belichting van de haag in gunstige zin aangepast worden.

Voor een beukenhaag gebruik je 4 à 5 planten per lopende meter, voor 20 meter is dit dus 80 à 100 planten, te verdelen onder rode beuk en groene beuk naar eigen smaak.


Groeten,


Jan

Gepost : 12 aug. 2009
Top 

Onderwerp: "Beukenhaag op zandgrond"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1