Jan's tuinboek

Onderwerp: "beuk of steeneik als zichtscherm?"

   
Door: Jan de tuinman

Hallo,


Via uw site kan er groene beuk op stam worden besteld. Wat is de hoogte/breedte van de kruin in het formaat 12-14 bij aanschaf?

Is een plantafstand van 3,50m realistisch?


Marc

Gepost : 22 mrt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Marc,


Een groene beuk maat 12/14 zal ongeveer 3,5 à 4 meter hoog zijn en 1,5 à 2 meter in diameter.

Een plantafstand van 3,50 meter is een goede plantafstand voor beuken.

Groeten,


Jan

Gepost : 22 mrt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Dank voor info.

Is er bij afstand 3,5m geen gevaar dat na verloop van tijd (lees: jaren) de kruinen in mekaar gaan groeien bij de beuken?

Ik zou tevens een tiental coniferen van het type Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris Glauca' willen bestellen. Hoeveel weet ik niet exact. Hoe breed worden deze op volwassen hoogte indien ik ze ongesnoeid laat?

Gewenste uiteindelijke hoogte: 6 a 8m.

Gepost : 22 mrt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Marc,


Bij een plantafstand van 3,5 meter zullen de kronen inderdaad gaan sluiten, d.i. tot tegen elkaar groeien. Op zich is dat geen probleem, in bossen concurreren planten steeds om licht, ruimte en voedingstoffen, op zich is dit een natuurlijk proces. Het is aan u om af te wegen of een dichte plantafstand wenselijk is (bvb om een gesloten zichtscherm te vormen. De bomen zullen niet in elkaar gaan groeien, ze zullen wel een asymmetrische vorm aannemen omdat geen plaats genoeg is tussen de bomen onderling.


De gebruikelijke plantafstand voor bomen varieert van 4 tot 8 meter. Om een indicatie te geven: de meeste bomenrijen in wegbermen staan op 8 meter.

Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris Glauca' zal op volwassen leeftijd ongeveer 4-5 meter diameter worden.


Groeten,


Jan

Gepost : 22 mrt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Jan,


Bedankt voor de duidelijke uitleg. Het is inderdaad de bedoeling om een gesloten gezichtsveld te vormen. Ik dacht aan beuken omdat die hun bladeren niet verliezen in de winter, maar ze worden op termijn wel heel groot en breed.


Quercus ilex vond ik ook een goed alternatief, maar vrees deze te verliezen bij een strenge winter. Ik heb gehoord dat er vele nu bruine bladeren hebben gekregen, krijgen deze dan nieuwe in de lente of zijn ze verloren? Kunnen steeneiken onze strenge winters wel aan?


Welke coniferen raad je me aan als ik volgende kenmerken zoek:

•snelle groeiers

•liefst beperkt tot 10m hoogte

•diameter zo beperkt mogelijk

Heb zelf wat opgezocht, en Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris Glauca' leek me wel gechikt, maar jij bent natuurlijk de specialist.

Gepost : 22 mrt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Goede middag Marc,


Quercus ilex is een mediterrane plant. Ook rond de Middellandse zee kan het vriezen en sneeuwen. Quercus ilex kan dus echt wel wat vorst verdragen.

Op zijn natuurlijke standplaats is de gemiddelde temperatuur wel een aantal graden hoger dan hier, hier zal hij dus een stuk kleiner blijven dan rond de Middellandse zee.

Een winter zoals we die de voorbije maanden doorgemaakt hebben zal hij wel overleven. Ik stel vast dat enkel de bladeren van deze planten schade opgelopen hebben door de vorst en dat de twijgen nog altijd leven.

De bladeren zullen normaal vervangen worden in het voorjaar.

Steeneiken kunnen vorst aan tot ongeveer -10 graden. Dit hangt natuurlijk ook af van de standplaats en hoelang deze vorst aanhoudt.


Quercus ilex staat niet in ons standaard assortiment, maar is wel op bestelling verkrijgbaar.

Als coniferen kan je inderdaad kiezen voor Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' of Chamaecyparis lawsoniana 'Alumii'


Groeten,


Jan

Gepost : 22 mrt. 2009
Top 

Onderwerp: "beuk of steeneik als zichtscherm?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1