Jan's tuinboek

Onderwerp: "Bamboe in de tuin en op terras"

   
Door: Jan de tuinman

Bamboe in de tuin en op terras

bamboe - fargesia jiu

 

Bamboe in de tuin

Sinds de introductie van niet woekerende soorten heeft Bamboe sterk aan populariteit gewonnen en worden ze in meer en meer tuinen toegepast. Terecht ook, bamboes zijn degelijke, solide planten die weinig tot geen onderhoud vragen en bovendien meestal wintergroen blijven. Door hun goede groeikracht kunnen bamboes ook in potten en bakken en als haag toegepast worden. Hoge soorten kunnen hun dienst bewijzen als windkering en zichtscherm. De kleinste bamboes blijven onder de 80 cm, de hoogste worden 10 meter hoog. In alle hoogtes is er dus zeker een bamboe die voldoet aan uw wensen, van bodembedekker, over vakbeplanting en solitairplant tot hoge groenschermen.

Je moet wel kijken welke bamboe het beste past in jouw tuin. Een aantal soorten heeft namelijk ondergrondse worteluitlopers (rhizomen) die schade kunnen veroorzaken aan verhardingen en door vijverfolies kunnen boren. Dit zijn de woekerende bamboes.

Sinds enige tijd zijn er echter ook niet woekerende bamboes beschikbaar. Deze groeien op een totaal andere manier waardoor ze geen uitlopers kunnen vormen. Voor de meeste toepassingen zijn dit de goede soorten. Meer informatie hieronder.


Daarnaast zijn er ook goede rhizoombarriéres of wortelremmers op de markt.
Het woekeren van bamboes is dus geen reden meer om bamboes niet te gaan toepassen in tuinen. Bij het gebruik van bamboe is een doordachte planning, gecombineerd met een minimum aan onderhoud het recept voor jarenlang bamboeplezier.

Zie ook : Bamboe als wintergroene haag

 

Bamboe op terras

Niet alleen in volle grond maar ook in potten, bakken en kuipen doen bamboes het goed. Hou er wel rekening mee dat de krachtige worteluitlopers van bepaalde bamboes zoals Phyllostachys op de duur lichte plastic potten kunnen kapotdrukken. Hou daar rekening mee bij de keuze van de bamboesoort, en de keuze van de bakken. In vaste bakken (bvb gemetselde bakken e.d.) plant je beter geen woekerende bamboesoorten. In dergelijke gevallen kies je een polvormende bamboe zoals de Fargesia Jiu of je brengt een wortelbegrenzing aan.

 

Bamboesoorten die niet woekeren

Fargesia

Fargesia is wellicht het meest aantrekkelijke geslacht bamboe. Deze planten met sierlijke bladeren en dikwijls opvallend gekleurde scheuten zijn uitstekend voor de tuin. Daarenboven zijn fargesias polvormend en niet woekerend, een rhizoombarriére is dus niet nodig.

Fargesia groeit zoals de meeste soorten bamboe op een humusrijke doorlatende maar vochtige grond. De meeste fargesias kunnen voor de meest diverse doeleinden in de tuin gebruikt worden: als solitair, in groepen in borders, als vakbeplanting, als haag. Ook in potten doet fargesia het goed. Voldoende water geven is hier wel de boodschap.

Fargesia 'Jiu'

Fargesia 'Jiuzhaigou' of Fargesia 'Jiu' vraagt eigenlijk zeer weinig verzorging en woekert niet, een rhizoombarriére is dus niet nodig. Deze fargesia wordt in het Nederlands ook wel 'Rode Bamboe' genoemd omwille van de typische roodverkleuring van de stengels. Deze roodverkleuring treedt sterkst op in de zon en in het voorjaar. De rode kleur is dus niet het hele jaar door aanwezig.

Fargesia jiu kan ook gebruikt worden als haag of in pot. Hij bereikt na 10 jaar een hoogte van ongeveer 2,5 a 3 meter hoog..

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Fargesia 'Rufa'

Fargesia 'Rufa' is een zeer sterke nieuwe Fargesia met opvallend appelgroen blad dat ook in de winter op kleur blijft. Deze decoratieve bamboe heeft een hoge sierwaarde met zijn lichtgroene bladeren op stengeltjes die roodachtig verkleurt zijn. 'Rufa' is een relatief kleinblijvende soort die 1,5 tot 2, soms tot 3 meter hoog wordt. Als polvormende soort die geen rhizoombarriére vereist is dit dus een uitstekende keuze voor de kleinere tuin als solitairplant, groenscherm, kuipplant of haag. Fargesia 'Rufa' verdraagt snoei goed en levert binnen enkele jaren een gesloten, groenblijvende haag op. Vereist geen rhizoombarriére

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter.

Fargesia murielae 'Bimbo'

'Bimbo' is een compact groeiende dwergvorm met fijn blad. Hij bereikt een hoogte van 1,5 tot maximum 2 meter. Door zijn tragere groei geschikt voor de kleine tuin. Fargesia murielae 'Bimbo' kan toegepast worden als solitair, in de border of in kuipen.

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Fargesia murielae 'Jumbo'

Deze uitstekende tuinbamboe heeft lichtgroene bladeren en overhangende stengels die geelgroen verkleuren met het ouder worden. De hoogte bedraagt 2 tot 4 meter.

Deze zodevormende bamboe kan gebruikt worden als solitair, haag, groenscherm, borderplant of in kuip. Vereist geen rhizoombarriére

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Fargesia nitida 'Great Wall'

De jonge halmen en bladeren zijn klein en donkergroen. Deze Bamboe bereikt een hoogte van 2 à 3 meter. Fargesia nitida 'Great Wall' kan op alle plekken in de tuin gebruikt worden: als solitair, als borderplant, haag, groenscherm en als kuipplant. Vereist geen rhizoombarriére

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Fargesia robusta

Fargesia robusta heeft glanzende, sierlijke bladeren en een vrij opgaande groei. De witte schutbladeren aan de jonge takken zorgen voor een decoratief aspect.

Als volwassen plant bereikt robusta een hoogte van 3 meter. Op een goede stanplaats kunnen ze zelfs hoger worden. Vereist geen rhizoombarriére

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Fargesia robusta 'Pingwu'

Het blad van 'Pingwu' is lichter van kleur en de schutbladeren zijn geler dan bij robusta. De groei is krachtiger en iets meer open. Vereist geen rhizoombarriére

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Fargesia scabrida 'Asian Wonder'

Soort met sierlijk decoratief blad, de nieuwe purper gekleurde halmen vormen een mooi contrast met de roodbruine schutbladeren. Deze hoge bamboe (3-4 meter) kan gebruikt worden als solitair, borderplant, groenscherm, terrasplant. Vereist geen rhizoombarriére

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Andere bamboesoorten:

Pseudosasa japonica (Pijlbamboe)

Deze mooie grootbladige bamboe draagt sierlijke glanzend groene bladeren die ongeveer 4 cm breed en tot 35 cm lang worden en in de winter groen blijven.

De plant bereikt een volwassen hoogte van 4 à 5 meter.

Pseudosasa kan toegepast worden als solitair, groenscherm, haag en terrasplant.

Het gebruik van een rhizoombarriére is aan te bevelen.

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Phyllostachys nigra (Zwarte bamboe of Lakbamboe)

Zwarte bamboe is de enige winterharde bamboe met zwarte halmen. De jonge takken zijn groen maar worden op latere leeftijd zwart. In de loop van het eerste jaar verkleuren ze naar bruin, in het tweede jaar worden de halmen bijna zwart. Phyllostachis nigra is een zeer grote bamboe die in Europa een maximale hoogte bereikt van 5 tot 6 meter. In de tuin is Phyllostachys nigra door zijn grootte en typische takken een echte blikvanger. Hij kan ook toegepast worden als solitairplant, groenscherm, haag, zelfs in bakken doet hij het goed. Phyllostachys nigra woekert niet sterk, maar een rhizoombarriére is aangewezen.

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Phyllostachys aurea (Gouden bamboe)

De groene kleur van de halmen verkleurt bij het ouder worden, in de volle zon worden de takken goudkleurig, vandaar de naam Gouden bamboe.

Phyllostachys aurea is een hoge bamboe die ongeveer 6 meter hoog wordt.

Deze hoge losgroeiende bamboe met geelgroen hout kan droogte verdragen.

Phyllostachys aurea doet het uitstekend als solitairplant, haag, groenscherm en in pot.

Weinig woekerend, een rhizoombarriére is aangewezen in de nabijheid van verhardingen en vijvers.

Plantdichtheid: 1 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Pleioblastus auricomus

Deze kleinblijvende bamboe met gele bladeren en groene nerven is zeer geschikt als bodembedekker, lage afscheiding of borderplant. Ook in bakken doet deze bamboe het goed.

De bonte kleurschakeringen van Pleioblastus auricomus zijn het meest opvallend bij de nieuwe bladeren. Bereikt een maximale hoogte van 1 meter.

Weinig woekerend, een rhizoombarriére is aangewezen in de nabijheid van verhardingen en vijvers.

Plantdichtheid: 3 à 4 per m²

Plantafstand voor hagen: 3 à 4 per lopende meter

Pleioblastus pygmaeus

Pleioblastus pygmaeus is met zijn kleine groene elegante bladeren en een maximale hoogte van 80 cm een zeer goede bodembedekker.

Zijn sterke breedtegroei maakt een wortelbegrenzing interessant om de plant binnen de perken te houden.

Pleiblastus pygmaeus is ideaal als bodembedekker, en als vakbeplanting.

Plantdichtheid: 3 à 4 per m²

Pleioblastus pygmaeus distichus (Varenloofbamboe)

Een laagblijvende, bodembedekkende bamboe met donkergroen blad. Verschilt van de soort door zijn opgerichte bladstand. Zijn sterke breedtegroei maak Varenloofbamboe geschikt als bodembedekker en voor vakbeplanting. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 50 cm. Een rhizoombarriére is aangewezen.

Plantdichtheid: 3 à 4 per m²

Pleioblastus simonii

Pleioblastus simonii is een mooie, middelhoge bamboe die een hoogte bereikt tot 2 meter. Heeft een rechte groeiwijze en lange, olijfgroene stengels, de bladeren zijn 10-20 cm lang en levendig groen. Geschikt voor middelhoge hagen tot 1,5-2m, groenscherm en border. Een rhizoombarriére is aangewezen.

Plantdichtheid: 1 à 2 per m²

Plantafstand voor hagen: 2 à 3 per lopende meter

Relevante artikels:

Voor meer informatie omtrent plantenkeuze klik hier

bamboes Phyllostachis woekeren, niet woekerende rhizoombarriere, wortelbegrenzing, bamboehaag bamboe op terras pot bloembak bak balkon balkonafscheiding zicht buren

Gepost : 9 mei 2009
Top 

Onderwerp: "Bamboe in de tuin en op terras"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1