Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Alles wat u moet weten over… Leibomen

Alles wat u moet weten over… Leibomen

————————————————

 

Leibomen zijn helemaal terug van weggeweest, en dit is niet verwonderlijk.

Ze bieden de mogelijkheid om een zichtscherm te maken op een hoogte van 2 tot 5 meter en zijn zo ideaal om privacy te creëren en ongewenste blikken uit de tuin te houden. Daarenboven vragen ze heel weinig ruimte en zijn gemakkelijk te onderhouden.

 

Leilindes worden meest aangeplant, op de voet gevolgd door plataan. Linde en plataan zijn sterke groeiers, die snoei goed verdragen en zodoende veel toegepast worden. Die snelle groei vormt enerzijds een voordeel: je krijgt snel een gesloten palmet, anderzijds kan die snelle groei ook een nadeel vormen: tweemaal per jaar snoeien is na enige jaren vaak nodig om deze leibomen netjes te houden.

 

De meest voorkomende alternatieven zijn Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ en Carpinus betulus. Carpinus betulus (haagbeuk) groeit wat trager dan linde en plataan en heeft een kleiner blad, m.a.w. minder bladafval in het najaar. Pyrus calleryana ‘Chantichleer’, een sierpeer, is een heel degelijke boom die snoei goed verdraagt, maar matiger groeit dan plataan en linde. Zijn sublieme witte bloei en de rode herfstverkleuring maken van deze boom een prachtig, exclusiever, alternatief.

 

Voor een overzicht van alle leibomen zie: Leibomen : de verschillende mogelijkheden

Eerst toch even stilstaan bij de plantenkeuze en de manier waarop je een leiboomconstructie kan maken.

 

Voorgeleide bomen of niet?

—————————————

Vooreerst moet je je de vraag stellen of je zal werken met voorgeleide bomen, of met gewone bomen en ze daarna zelf leiden? Bij voorgeleide bomen heb je het grote voordeel dat je de aanwezige geleiding kan behouden. Je hoeft enkel de onderlinge constructies te verbinden met elkaar. Dit kan met bamboestokken of je bindt de geleiding tegen draden die je vooraf hebt gespannen tussen hoge palen.

Bomen die nog niet voorgeleid zijn vergen iets meer werk en het resultaat zal ook langer op zich laten wachten. Een voorgeleide boom is immers snel 2 à 3 jaar ouder en dus ook groter en breder.

 

Boom tegen de paal of in het midden?

————————————————–

Je moet ook even stilstaan bij de vraag of je de bomen tegen de paal zal plaatsen of er tussenin. Op zich maakt dit niet uit, maar een leiconstructie met een boom in het midden is technisch iets makkelijker om te realiseren. Aan de andere kant, als je de boom aan de leipaal zet dan zal dit de leiconstructie sneller camoufleren, je zal ze na verloop van tijd dus minder en minder zien.

 

Plaats je de bomen tegen de paal dan volgt de leiconstructie de boom: wat ook de belangrijkste functie is van die constructie.

Plant je de leiboom tussen de palen van de leiconstructie dan is geen extra boompaal nodig op voorwaarde dat je reeds enkele takken stevig aan het leiwerk kan aanbinden. Is dit niet het geval dan moet je een extra boompaal plaatsen.

 

Dikwijls worden leibomen geplant omdat een leiconstructie ‘mooi’ bevonden wordt.

In de eerste plaats moet die leiconstructie een goede steun bieden voor de bomen en dit jaren lang. Een leiconstructie moet al snel 15 jaar meegaan… een degelijk leiwerk is dus geen overbodige luxe. Met de bomen tegen de palen verkrijg je een samenspel van boom en geleiding die jarenlang meegaat. Leibomen vangen veel wind, de palen krijgen dus een en ander te verduren. De drukgeïmpregneerde grenen palen die meestal gebruikt worden beginnen na 10 jaar te rotten net onder het grondoppervlak. Met een boom tegen de paal houdt de boom na verloop van tijd de paal vast, in plaats van omgekeerd: de leiconstructie blijft dus functioneren zonder dat het nodig is om de palen te vervangen.

 

Leiconstructie met de boom in het midden

 

Met een boom aan de paal heb je wel een “opener” geheel in het begin.

( De bomen op onderstaande foto zijn ook wel jonger dan op de foto hierboven!)

Hoe hoog?

———————

Hoe hoog je het leiwerk maakt kan je variëren naargelang je wensen.

Om de tuin in te delen of bij louter decoratieve leibomen in de voortuin kan een lage constructie volstaan. Wil je privacy creëren, dan kan je beter een hogere leiconstructie maken.

De “normale” hoogte van een leiconstructie is ongeveer 3,5 meter.

 

Plantafstand van leibomen

———————————————–

Ook de plantafstand tussen de bomen is afhankelijk van je smaak, de omstandigheden en de gekozen soort.

In een grote landschappelijke tuin kan je een ruime plantafstand toepassen, in een kleine tuin kan je dichter planten omwille van het louter esthetische aspect van leibomen. Hou er wel rekening mee dat hoe verder de bomen uit elkaar staan, hoe langer het duurt vooraleer je een gesloten geheel hebt.

Bij een ruime plantafstand kan je dan ook beter kiezen voor voorgeleide bomen of een zwaardere maat. Voor meer info zie Leibomen : de verschillende mogelijkheden daar geven we voor elke leiboom een aanbevolen plantafstand op.

 

De leiconstructie

——————————

Ook de leiconstructie is volledig vrij en kan je aanpassen aan je persoonlijke smaak en wensen. Vindt je een leiconstructie gewoon mooi, of dient die enkel om de boom te steunen? Zo kan je een esthetische leiconstructie maken met houten palen en houten latten. Wil je een minder zichtbare contstructie dan kan je de horizontale geleidingen ook met metaaldraad uitvoeren, die is veel discreter dan houten latten.

Zie hiervoor het artikel: Hoe maak je een leiconstructie

Enkele voorbeelden:

——————————

 

De goedkoopste manier:

Boompalen met bamboestokken en de kleinste maat van niet-voorgeleide boom (6/8)

 

Het zal 5 à 7 jaar duren vooraleer dit min of meer dichtgegroeid zal zijn.

 

Volgroeide voorgeleide leibomen: de instant leiboomhaag.

 

Relevante artikels:

——————————

* Leibomen : de verschillende mogelijkheden

* Hoe maak je een leiconstructie.

* Hoe leibomen aanplanten?

* Hoe de palen van een leiboomconstructie plaatsen?

Dit artikel gaat over alle informatie over leibomen de voordelen nadelen welke kiezen? plantafstand van leibomen hoe hoog of laag

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?