Jan's tuinboek

Onderwerp: "onkruid in hagen en bloemperken"

   
Door: Jan de tuinman

Beste,


Ik ben op zoek naar een middel tegen het onkruid in mijn hagen, bloemperken,...

De haag en al mijn bloembollen zouden er zeker tegen moeten kunnen. (ik ben pas bezig met de aanleg van onze tuin, en het zou zonde zijn dit alles verloren te laten gaan door een verkeerd onkruidverdelingsmiddel)


Ik had ook nog een vraag ivm mijn ligusterhaag die ik vorig jaar bij jullie heb gekocht.

na de winter zijn al die blaadjes verdord en staan er amper nieuwe knoppen aan. Is dit normaal? wat kan ik hieraan eventueel doen?


Alvast bedankt


Met vriendelijke groeten,


Michaël Mommens

Gepost : 19 apr. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Michael,


Tegen onkruid tussen beplantingen is weinig opgewassen. Hoogstens kan je het onkruid onderdrukken.

Tussen beplantingen kan je enkel spuiten als je de beplanting niet raakt en dit is zéér moeilijk. Als het probert zeker een afschermkap gebruiken. Misschien lukt dit hier en daar in heesterborders en achter hagen. Dit kan je doen met een kortwerkend herbicide als Roundup, Glyfall,... Let wel zeer goed op dat je de planten niet raakt, ook DRIFT van het spuitmiddel en DAMP kan schade veroorzaken aan de planten!! Dus best niet spuiten bij warm en zonnig weer.

Een andere oplossing is een dikke laag boomschors (10 cm) tussen de beplanting aanbrengen. Zorg er wel voor dat de ondergrond volledig onkruidvrij is voor je de schorslaag aanbrengt. (te verkrijgen op bestelling)

Je kan ook een goede bodembedekker plaatsen onder de beplanting. Ik heb zelf een tweetal jaar geleden alle onbedekte grond in mijn tuin beplant met Waldsteinia. Tot de bodembedekkers gesloten zijn moet je rigoureus wieden maar na twee jaar, heb ik amper nog een onkruidje staan.

De bladval bij liguster is te wijten aan de koude en waarschijnlijk in combinatie met een vochtige grond.

Na aanplant is het eigenlijk ook normaal dat het blad afvalt van deze ligustrum soort(behalve voor planten in container). De ligusterhaag zal normaal spoedig herpakken.

Mocht dit niet zo zijn laat ons dan zeker nog iets weten.


Groeten,


Jan

Gepost : 20 apr. 2009
Top 

Onderwerp: "onkruid in hagen en bloemperken"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1