Jan's tuinboek

Onderwerp: "Mos in border of gazon"

   
Door: Jan de tuinman

Ik heb veel last van mos op de tuingrond. Wat kan ik daar aan veranderen. Heb nu alles met hark opgeruimd. Maar komt toch weer terug. Welke meststoffen moet ik gebruiken?

Gepost : 13 apr. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Rina,


Vermossing is een vrij 'natuurlijk' gebeuren in elke grasmat. Door de zure regen van de laatste decennia wordt onze tuingrond alsmaar aantrekkelijker voor zuurminnende planten als mos. In die zin is jaarlijks in het vroege voorjaar bijkalken met wat zeewierkalk een goed hulpmiddel om het zuurgehalte van je tuin wat evenwichtig te houden, zowel op het gazon als in de plantvakken.

Ik vermoed echter dat zich bij u nog een ander probleem stelt, als het mos na wegnemen zo weer terug komt. Mogelijks heeft u teveel schaduw om een goed gazon te houden. Mos is immers ook een grote schaduw-en-vochtminner. Is het zo dat het mos vooral terug in het gazon komt op plaatsen waar er niet veel zon komt (minder dan 3 à 4 u per dag), dan moet u voor die plekken overwegen over te stappen op een andere bodembedekking: houtschors of houtsnippers, of als het niet teveel moet betreden worden; bodembedekkende vaste planten; de keuze is zeer uitgebreid. Hiervoor kan u de functie "zoek op kenmerk" gebruiken bovenaan de website.


Voor meer informatie omtrent onkruidbestrijding klik hier.


Succes,


Jan

Gepost : 16 apr. 2008
Top 
Door: Rina

Beste Jan,


Bedankt voor je reactie. Het gaat echter niet op gazon maar om borders. En ze liggen niet in de schaduw! Graag nog tips om dit aan te pakken. Bedankt bijvoorbaat.

Gepost : 17 apr. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Rina,

oeps had verkeerdelijk begrepen dat het om een gazon ging. Mos in de zonnige border wijst op een vochtige grond. Nu, dit voorjaar zijn zowat alle gronden nog vrij vochtig gezien de vele regen die we in de winter hadden, dus ik zou niet panikeren; na enkele zonnige dagen zal een deel van dat mos zich al bedenken en ineen schrompelen. Blijft de moslaag stug voortgroeien, haal ze dan manueel weg of koop desnoods een selectieve onkruidverdelger.


Als er geen andere zuurmakende factoren in je tuin zijn (sparren en dennen geven zure ondergrond, boomschors van naaldbomen ook), dan kun je die verzuring ook preventief tegengaan door ieder jaar in de late winter (februari-maart) je tuin te bekalken; bijvoorbeeld met zeewierkalk. Voor hoeveelheden volg je best de instructies op de verpakking. Dit brengt de zuurtegraad in je grond in evenwicht en doet op termijn het mos verdwijnen.


Succes!


Jan

Gepost : 21 apr. 2008
Top 

Onderwerp: "Mos in border of gazon"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1