Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

japanse duizendknoop bestrijden

Help,

wie weet hoe ik japanse duizendknoop uit mijn tuin krijg? Wil er frambozen zetten dus liefst iets dat mijn grond niet bezoedelt.

Val the horsegal

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Een spade, een spitvork en veel geduld.

Met een frees erdoor gaan heeft geen zin. Dit moet manueel aangepakt worden zodat er zoveel mogelijk van de wortels verwijderd kunnen worden. Elk stukje wortel dat blijft zitten is nl weer een basis om verder te groeien.

Ik heb net onze tuin ontdaan van Japanse duizendknoop en zevenblad. Het heeft tijd in beslag genomen en ik maak me geen illusies: al de wortels zullen niet weg zijn. Maar een grondige schoonmaakbeurt helpt wel om het in de toekomst makkelijker onder controle te kunnen houden.

Geplaatst door Jan

Hallo Val,

De snelle oplossing is chemisch bestrijden.

Je kan dit doen met Round-up of Panic, middelen op basis van glyfosaat die snel terug uitgewerkt zijn en dus niet te belastend zijn voor de grond.

Indien een gazon in de buurt ligt dat gespaard moet worden kan je ook een selectief middel als Silvanet gebruiken.

De wortels zoveel mogelijk uitgraven is op zich niet noodzakelijk, maar vooral zeker niet voldoende. Omdat het een uitgebreid en diepgaand wortelstel is, is uitgraven ook zeer moeilijk: de plant zal weg lijken maar vanaf het moment dat er nog een stukje overblijft zal die terugkomen.

Let wel: er zullen meerdere bestrijdingen nodig zijn om duizendknoop onder controle te krijgen.

Doe dus geen nieuwe beplanting voordat je zeker weet dat de duizendknoop geheel afgestorven is (er zijn gedurende minstens 1 maand in het groeiseizoen geen nieuwe scheuten). Als er ondertussen een nieuwe beplanting staat en het onkruid steekt terug de kop op wordt het zeer moeilijk om nog chemisch te bestrijden.

De meest ecologische manier om woekerende onkruiden in het algemeen de baas te blijven is eerst de bovengrondse, en eventueel ook de ondergrondse, delen van de plant te verwijderen. Wanneer de plant terug uitschiet om de twee weken hakken. Zo put je het wortelgestel uit en gaat de plant langzaam aan afsterven. Deze uitputtingsslag kan wel enkele jaren duren...

Eventueel kan je na het schoffelen het onkruid afdekken met gronddoek, of een mulchlaag. Doordat de plant minder licht krijgt zal die minder snel uitlopen.

Groetjes,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Chemische bestrijding is uiteraard het ideale voor iemand die er geen energie en tijd wenst in te stoppen en die ook tijd heeft om alle behandelingen hun werk te laten doen.

Dat de manuele aanpak wel degelijk werkt is hier bij ons te zien. Maar dan moet je echt wel de tijd pakken om alle wortels er uit te filteren. Zoals tuinman Jan zegt en ik ook al aanhaalde: een stukje laten zitten is weer de basis voor een uitbreiding.

Ondertussen heb ik hier meer dan 2 maand geleden alles uit de tuin gehaald. Het verwijderen zelf heb ik ongeveer een maand werk aan gehad, na de werkuren en tijdens het weekend. Zelfs enkele dagen verlof zijn er aan opgegaan om op tijd klaar te zijn zodat aanplanten en zaaien op het juiste moment kon gebeuren.

Tot nu toe komt er enkel maar af en toe een scheutje zevenblad opnieuw de kop opsteken. Die nieuwe scheutjes verwijder je echter zo bij de wekelijkse of meermaals-per-weekse schoffelbeurt. Zolang de buurman het probleem niet aanpakt langs zijn kant, zal er langs onze kant van de muur zevenblad blijven bovenkomen.

Japanse duizendknoop heb ik niet meer gezien sindsdien. Ik zou dus denken dat ik wel degelijk grondig genoeg te werk ben gegaan. Even terzijde: er waren dagen dat ik amper een paar vierkante meter (en een paar zijn dan ook echt een paar) per dag kon doen.

We kunnen wel al genieten van een nieuw gezaaid gazon omringd door een nieuw aangeplante haag en van een bloemenperk waar nieuw geplante bloemenbollen in bloei staan of dra in bloei gaan komen.

Had ik het chemisch aangepakt, dan konden we het aanschouwen van dit beeld volgens mij nog even opbergen.

Alles hangt er van af wat je wil: zonder energie en met chemische producten je tuin meermaals platspuiten of manueel, veel energie en tijd erin stoppen, maar het wel op een natuurlijke manier bestrijden.

Daar moet iedereen zijn keuze in maken. Ik ben voorstander om te tuinieren zonder al die chemische spullen - sorry voor de fabrikanten ervan - en zal pas naar chemische bestrijding grijpen als het echt niet anders meer kan.

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Even een statusupdate iets meer dan 9 maand na vorige post.

Op al de voorbije tijd blijkt de aanpak van Japanse Duizendknoop en Zevenblad een succes te zijn. In de siertuin is nog niets bijgekomen.

Het loont dus echt wel de moeite het manueel aan te pakken.

Het deeltje waar nu de moestuin moet komen werd vorig jaar met "echte" Round-up bespoten. "Echte" in de zin van: elke beplanting moest tot 1 jaar na besproeien wachten. Niet het flauwe spul dus waar je na een paar dagen opnieuw mag op planten.

Ik ben nu bezig dit deel klaar te maken voor het planten en zaaien van groenten en aardappelen en kan formeel bevestigen dat besproeien totaal, maar dan totaal NIETS heeft uitgehaald.

Integendeel, de nieuwe aangroei begint goed op gang te komen ondergronds.

Sorry Jan de tuinman, maar met chemische bestrijding kom je dus veel minder ver - lees nergens - dan met het uitgraven en filteren van de wortels. Het verwijderen van de wortels is echt wel noodzakelijk.

Ik steek liever mijn tijd in dit manuele werkje dan mijn geld in nutteloze chemische bestrijding die je geen meter verder helpt.

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?