Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in: en getagged met: onkruid, bestrijden, tuin

Hoe onkruid voorkomen?

hoe onkruid voorkomen

Onkruid is de grootste frustratie van iedere tuinbezitter. Op onbegroeide aarde in de tuin, op verhardingen, in gazons,… overal steekt ongewenste begroeiing de kop op. Op verhardingen en in gazons is het onkruid makkelijk te bestrijden met een chemisch middel. Onkruid tussen tuinplanten is een ander paar mouwen. Hier kan je geen chemische middelen inzetten zonder schade toe te brengen aan de planten. Wieden en schoffelen zijn hier de enige oplossing, een eindeloos werk dat de meesten minder plezant vinden. Maar het aantal te wieden onkruiden kan wel degelijk ingeperkt worden!

Met een aantal eenvoudige ingrepen kan het onkruid tussen beplantingen tot een minimum beperkt worden om ten volle van je tuin te genieten in plaats van te wieden. Onkruidzaad kiemt onder invloed van licht. In een onbedekte bodem vindt onkruidzaad een ideale plek om te kiemen. Zorg er dus voor dat de grond altijd bedekt blijft, Dit kan door beplanting (een bodembedekker), door worteldoek te plaatsen of door een mulchlaag of een schorslaag aan te brengen. Een combinatie van deze is ook mogelijk en werkt op termijn zeer goed.

Worteldoek

Worteldoek of anti-worteldoek is een zwart doek dat op de grond aangebracht wordt. Dit doek zorgt ervoor dat onkruidzaad geen grond heeft om te kiemen. Door zijn zwarte kleur wordt de kieming van onkruidzaad beperkt. Onkruiden die ondergronds uitbreiden krijgen geen kans.

Het anti-worteldoek wordt aan de grond vastgepind met metalen pinnen om te vermijden dat het doek opwaait. Om planten te plaatsen in het worteldoek knip je een gaatje in het doek.

Bodembedekkers

Bodembedekkers zorgen voor een bedekte grond en zorgen ervoor dat onkruid door gebrek aan licht en ruimte niet kiemt. Belangrijk punt bij de keuze van de juiste bodembedekker is dat deze de grond goed bedekken en snel dichtgroeien. Eénmaal dichtgegroeid is de onkruidgroei in bodembedekker minimaal. Maar vooraleer de bodembedekking gesloten is, is wieden de enige oplossing bij bodembedekkers, maar kan wel beperkt worden door mulch of schorslaag. Het is van groot belang de bodembedekkers de eerste twee tot drie jaar rigoureus te wieden zodat alle onkruidwortels en zaden in de bodembedekkers vermeden wordt. Vanaf het derde jaar is de bodembedekking gesloten en krijgt het onkruid geen kans meer.


Klik hier voor een overzicht van onze bodembedekkers.


Mulchlaag

Voor een mulchlaag wordt tussen de planten een laag van onverteerd organisch materiaal aangebracht. Dit kan grasmaaisel, afgevallen bladeren, scheersel van hagen, gehakselde takken… zijn. Doordat de grond ook hier bedekt is wordt de kieming van onkruidzaad beperkt. Nadeel van mulch is dat de laag snel verteerd en door veel mensen als onesthetisch beschouwd wordt.

Boomschors

Boomschors heeft dezelfde werking als mulch, maar heeft het voordeel dat afhankelijk van de kwaliteit, de schors jaren meegaat. Om goed te functioneren is een laag van ca. 8 – 12 cm aangewezen. Bij een dunnere laag dringt hardnekkig onkruid te makkelijk door de schorslaag.

De meest esthetische en duurzame schors is de zogenaamde Pin maritime (Pinus maritima), maar een boomschors mengeling van sylvestris is goedkoper en kom je ook al een heel eind. Beide producten zijn op bestelling te verkrijgen.

Cacaodoppen

Voor kleinere oppervlaktes en voor potten en bakken kan je ook cacaodoppen gaan gebruiken. Cacaodoppen zijn een natuurlijk product afkomstig van cacaobonen en bevatten organische elementen die aan de planten afgegeven worden. Cacaodoppen bieden tevens het voordeel dat ze een natuurlijk afweermiddel vormen tegen slakken en katten. Katten houden er niet van over de doppen te lopen en ook voor slakken is de structuur te ruw. Cacaodoppen zijn wel erg licht, wegwaaien is soms een probleem, vooral als de doppen droog zijn.

Onkruidremming door bodembedekkers, mulchlaag, schorslaag of worteldoek voldoen elk op zich vrij goed als onkruidremming, een combinatie van deze verschillende oplossingen werkt echter nog veel beter en de nadelen van de oplossingen worden afzonderlijk weggewerkt. Voor een optimale onkruidpreventie moet men dus verschillende opties combineren.

Een bodembedekker en een laag boomschors is een goede combinatie. Zolang de bodembedekkers niet dichtgegroeid zijn onderdrukt de boomschors het onkruid. Na een drietal jaar is de boomschors verteerd en neemt de bodembedekking het werk over.

Een combinatie van gronddoek met een laag schors erop biedt een goede oplossing tussen vaste planten en voor heesterborders. Ook een samenspel van gronddoek, met erop een schorslaag waarin bodembedekkers geplant worden zijn een onovertroffen remedie tegen onkruid.

Onthoudt echter dat onkruid overal en altijd groeit. Een maximale remming is mogelijk maar toch is het noodzakelijk om de onkruiden die toch opduiken zo snel mogelijk te verwijderen om te vermijden dat ze zaad gaan vormen en uitzaaien.

Ook de uitgangssituatie is van groot belang. Voor je gaat planten is het belangrijk om de grond volledig onkruidvrij te gaan maken, een laag schors of een gronddoek op een goed ontwikkelde kruidlaag leggen zal niet functioneren. Het onkruid zal snel door de schorslaag priemen of zich gaan ontwikkelen in de plantgaten in de worteldoek.

Relevante artikels

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?