Jan's tuinboek

Onderwerp: "Bestrijding van kattestaarten"

   
Door: Jan de tuinman

Mijn voortuin wordt overwoekerd door hetgeen men hier in de streek kattestaarten noemt. Een soort varen, spits en licht groen van kleur. De wortels zitten dikwijls diep in de grond en breken gemakkelijk af. Ze uitsteken is praktisch onmogelijk. Na enkele weken staan ze er opnieuw.

Op aanraden van AVEVE heb ik ze met een borstel (ze komen uit tussen andere planten) ingesmeerd met een agressief product. En inderdaad, ze worden bruin, maar na enkele weken fleuren ze opnieuw op. Een ware plaag.

Een gewoon verdelgingsmiddel (Roundup) helpt niet. Bestaat er een middel hiertegen?


Dank bij voorbaat

Gepost : 10 mei 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Gerrit,


Die kattestaarten breiden ondergronds uit, je moet dus blijven behandelen tot de wortels uitgeput raken. Vanaf het moment dat je ze waarneemt moet je ze opnieuw bestrijden. Dit is het enige wat helpt: verdelgen en vanaf het moment dat ze opnieuw bovenkomen opnieuw verdelgen.


Je kan dit doen met een chemisch product, maar eenvoudiger, en goedkoper, is ze gewoon uittrekken.

Je pakt de kattestaart helemaal tegen de grond vast en duwt dan je vingers nog wat dieper in de grond, zodat je ze echt zo laag mogelijk vasthebt. Daarna trek je redelijk langzaam het onkruid uit de grond zodat je zoveel mogelijk wortel meehebt. Hoe meer wortel je uittrekt hoe langer het duurt voor ze terug komen.


Als enige preventief middel kan je kalk strooien. Je gebruikt hiervoor zeewierkalk of zuivere kalk in poeder of in korrelvorm. Je gooit ongeveer 3 kg per 10 m² om de zuurtegraad van de grond weer op het gewenste peil (ca. pH 7) te krijgen. Een kalkbeurt in het voorjaar en nogmaals in het najaar is aangewezen. Kattestaarten groeien namelijk het liefst in een zure grond en door kalk te strooien ga je de grond minder zuur maken. Je kan ze dus moeilijk verdelgen, maar je kan de groeiomstandigheden wel minder aantrekkelijk maken.


Elk jaar wat kalk strooien, in combinatie met het uitputten van de planten, zal op termijn (veel) minder kattestaarten tot gevolg hebben.


Relevante artikels: Planning voor de zomer


Voor meer informatie omtrent onkruidbestrijding klik hier.


Succes,


Jan

Gepost : 11 mei 2009
Top 
Door: Patrick

het is inderdaad juist dat je de kattestaarten zoveel mogelijk uitput door steeds opnieuw ze uit te trekken, sommige gaan weer opschieten , en zelfs dubbel maar de aanhouder windt , ik heb hetzelfde aan de hand en na jaren uitputting is het resultaat duidelijk zichtbaar

dus Gerrit, blijven uit trekken

succes

Gepost : 6 okt. 2009
Top 
Door: Hanny

INDERDAAD, HET IS EEN PLAAG EN HET HELPT ALLEEN DOOR ZE UIT TE PUTTEN. IK KWAM HIER WONEN EN MIJN HELE ACHTERTUIN WAS ER MEE BEDEKT. HET DUURDE 5 JAAR (!) VOORDAT WE DE MEESTEN WEG HADDEN. NU KOMEN ER AF EN TOE NOG WEL WAT, MAAR WE GEBRUIKEN NU OOK EEN MIDDEL, DAT DE PLANT OPNEEMT EN DOORGEEFT AAN DE WORTEL. VERDER MAAR BLIJVEN VERWIJDEREN.

Gepost : 2 okt. 2010
Top 
Door: Valist

Is het mogelijk om de naam te geven van dat middel dat u gebruikt om kattestaart te verwijderen.

Gepost : 16 okt. 2013
Top 
Door: karel cami

Geachte,

Als je kattestaarten wil bestrijden kan je dit doen door gazonet te gebruiken samen met een uitvloeier of gewoon een beetje dreft in doen.Nog een beter middel is staranne forte maar dat kan je als hobby  man niet in de handel verkrijgen.Hobbyisten kunnen alleen nog producten kopen dat iets beter is dan water. ook nadien goed wat kalk strooien.Kattestaarten groeien het best in zure grond.Hopenlijk geraak je hiermee van dat onkruid af.

 

Gepost : 16 jun. 2017
Top 
Door: Rudi Priem

Wat ook goed is .is lavameel ,omdat lavameel afkomstig is uit vulkanische gebied ,zit veel minarale ,en het is nog goed voor je planten,zo verdwijnen de kattestaarten

gelijkelijk .

Gepost : 18 aug. 2019
Top 

Onderwerp: "Bestrijding van kattestaarten"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1