Jan's tuinboek

Onderwerp: "verplanten van grote linde"

   
Door: Jan de tuinman

hallo,


uit noodzaak (verbouwingen) hebben wij een lindeboom verplaatst op het ogenblik dat hij al blaadjes had. Zijn blaadjes hangen nu slap op zijn nieuwe standplaats. Is de boom reddeloos verloren of kunnen we er op de één of andere manier voor zorgen dat hij volgend jaar toch nog opnieuw in bloei schiet?


alvast bedankt, tine

Gepost : 2 mei 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Tine,


Door het verplanten zijn een deel van de wortels afgestoken. Daardoor is het kroonvolume van de boom niet meer in evenwicht met het wortelvolume. Als je 50% van het wortelvolume wegneemt moet je in principe 50% van het kroonvolume wegsnoeien. Het is juist dit wat hier niet gebeurd is. De boom kan niet genoeg vocht en voedingstoffen opnemen. De bladeren verdampen meer water dan de boom kan opnemen.

Ik zou voorstellen de kruin te gaan insnoeien zodat het evenwicht tussen kruin en wortel hersteld wordt. Het is ook aangewezen het grootste deel van de bladeren gewoonweg te gaan aftrekken. Als er geen of bijna geen bladeren meer aan de boom staan zal hij ook niets meer verdampen.

Ook ruimschoots water geven is de boodschap: een drainagebuis rondom de wortel ingraven en regelmatig de tuinslang in het uiteinde van de buis plaatsen om zo de grond langzaam water te laten optrekken.


Succes,


Jan

Gepost : 2 mei 2009
Top 

Onderwerp: "verplanten van grote linde"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1