Jan's tuinboek

Onderwerp: "Van gazon naar border: hoe het gras verwijderen?"

   
Door: Jan de tuinman

hoe gras verwijderen

Hoe het gazon verwijderen en er een border van maken?

Vooraleer je een border kan aanplanten op een plek waar gras staat moet je eerst de bestaande graszoden verwijderen. Je kan dit op 2 manieren doen: het gras doodspuiten en omspitten of de graszoden volledig verwijderen door ze af te steken.


Doodspuiten

Het gras doodspuiten doe je best in het voorjaar, de zomer of de vroege herfst met een systemisch herbicide zoals Roundup, Panic Glyfosaat, enz.... De te gebruiken hoeveelheid en de toepassing kan per product verschillend zijn en kan je terugvinden op het etiket van het product.

Als je maar een deel van het gazon wil doodspuiten let er dan ook op dat je niet eerst door een bespoten stuk gazon loopt en daarna over een stuk dat je wil behouden. De sproeistof zal aan je schoenen blijven kleven en je voetstappen zullen dode plekken opleveren in het gazon. Belangrijk is dat het enkele uren na het spuiten niet mag regenen!

Na 2 à 3 weken zal het gras volledig bruin zijn en kan je de grond plantklaar maken. Lees meer hierover in het artikel Het plantklaar maken van de grond.

Doodspuiten zal het beste lukken wanneer je over de ganse periode een gemiddelde temperatuur van minimaal 8 à 10 graden hebt.. In de winter kan je deze methode dus niet toepassen. In het late najaar en het vroege voorjaar kan je naargelang de weersomstandigheden eventueel wel doodspuiten, maar je moet er rekening mee houden dat het minstens 4 à 5 weken zal duren vooraleer het gras volledig is afgestorven.

Als het gras overal een oranje/bruine kleur heeft wil dit zeggen dat het volledig afgestorven is en dat je de grond plantklaar kan maken. Je hoeft de zoden zelf niet meer af te voeren, maar het is wel aangewezen om de bruine graszoden om te spitten of in te frezen.. De grond onder een oud gazon is vaak redelijk aangedrukt en niet ideaal om in te planten. Spitten of omfrezen is dus een must als je een mooi resultaat wil bekomen. Tegelijkertijd kan je eventueel ook de bodemverbeteraar inbrengen.


Graszoden afsteken / afplaggen

De andere manier is om de oude graszode handmatig af te steken en weg te voeren. Deze methode is arbeidsintensief, maar je kan daarna wel direct beginnen met planten.

Voor kleinere oppervlaktes kan je de zode afsteken met een spade. Voor grotere oppervlaktes kan je beter een “graszodensnijder” huren en het gazon afplaggen. Deze machine ondersnijdt de zode, je hoeft die enkel nog op te rollen en af te voeren. Zo’n graszodensnijder kan je in de meeste verhuurcentra zoals Huurland, Boels of Global Rent huren.

Normaal kan je graszoden naar het containerpark brengen, maar maak wel dat er niet te veel aarde aanhangt. Als je een grote hoeveelheid hebt kan je ook eens polsen bij grondwerkers in de buurt of je daar terecht kan. Als je de graszoden wil hergebruiken dan kan je best wel wat meer aarde aan de zode laten.

Zoals gezegd is de grond onder een oud grasperk meestal hard en ongeschikt om direct in te planten. Je kan deze best eerst spitten of frezen en eventueel bodemverbeteraar inwerken. Je leest er alles over in het artikel: Het plantklaar maken van de grond.

Gepost : 9 mrt. 2012
Top 

Onderwerp: "Van gazon naar border: hoe het gras verwijderen?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1