Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

thuja haag verplaatsen

Wij hebben een zijtuin. Die met een thujahaag is afgescheiden van de voortuin. Van gemeente mag er alleen maar een groene afscheiding zijn van voortuinen nl

We willen de zijtuin, door een soort tuinkamers te gaan maken, verbinden met de voortuin( voordeel is dat ik dan vanf de keuken de tuin ik kijk ipv tegen een haag)

De Thuja moet dan verplaatst worden, omgeklapt als het ware. Wanneer en hoe kun je dit het beste doen> Ik neem aan rond september-oktober? Maar moet je de haag nu dan wel of juist niet meer snoeien en mesten? Zal een verplaatste thuja wel weer aanslaan? Als het risico te groot is, heeft u nog een idee voor een mooie half open afscheiding voor een voortuin, zodat je toch enige privacy behoudt?

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Sandra,

Thuya wordt niet graag verplant! Als het om een jonge beplanting gaat (tot 5 jaar), dan kan het verplanten lukken, mits een goede voorbereiding: graaf ze uit met een grote kluit rond de wortels, doe bij het verplanten een mengsel van teelaarde, turf en wat koemestkorrels in de plantputten.

Het verplanten gebeurt best in september, zodat de planten nog het najaar en de hele winter hebben om zich te 'zetten' (wortels laten aanslaan in de grond). Giet sowieso bij aanplant overvloedig en de eerste weken na aanplant, bij droog weer, 1 x per week overvloedig. Niet extra snoeien of bemesten voor de aanplant.

Zijn de planten al ouder, dan lijkt mij het risico groot dat de Thuya's het verplanten niet overleven.

Alternatieven voor een groene afscheiding zijn er veel, uw keuze hangt af van de gewenste -en toegelaten- hoogte, de grond, bezonning en uw smaak natuurlijk.

Wat u met halfopen bedoelt, is me niet zo duidelijk. Bedoelt u 'transparant', dan zou ik voor een bladverliezende haag kiezen, die 's zomers dicht is en 's winters doorzichtig. Enkele mogelijkheden:

Carpinus betulus - Haagbeuk; voor een normale grond

Fagus sylvatica - Beuk; voor een normale bodem, verdraagt ietsje meer droge en lichtzure grond

Acer campestre - Veldesdoorn; voor een normale, kalkrijke grond.

U kan zeer gedetailleerd zoeken op onze kenmerkenpagina.

Heeft u daarna nog vragen over bepaalde planten dan kan u deze steeds doorsturen via deze weg.

Succes!

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?