Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Plantklaar maken van de grond

 

Moet je bij het aanplanten van een grotere beplantingszone plant per plant bodemverbeteraar en mest gaan toevoegen?

Neen. Vanaf het ogenblik je over een zekere oppervlakte beschikt kan je de grond ook voor het aanplanten plantklaar maken. Zodat je bij het planten niet meer hoeft te zeulen met compost en meststoffen.

Hoe ga je nu concreet te werk?

Verwijder vooreerst alle onkruiden! Doe dit bij voorkeur manueel of als het niet anders kan spuit je ze vooraf dood. Verwijder de onkruiden voorzichtig zodat het zaad die op de planten zit niet op de grond valt.

Eenmaal het onkruid verwijderd is spreidt je een laag van ongeveer 5 cm compost of bodemverbeteraar over de grond uit. Op deze laag strooi je nog 10 tot 15 kg organische siertuinmest per 100 m2. De organische meststoffen enkel in het voorjaar toevoegen, niet in het najaar). Deze laag ga je vervolgens inspitten zodat de compost en meststof goed vermengd is met de bestaande grond. Ga je planten op een stuk dat nu nog gazon is? Lees dan zeker eerst het artikel “Van gazon naar border”

Heb je te maken met een zware of natte grond dan kan je ook een laag rijnzand toevoegen. Zo verkrijg je een lichtere grond die beter doorlatend is. Meer info hierover vindt je hier: Hoe natte kleigrond verbeteren

Heb je te maken met een droge zandgrond dan kan je eventueel potgrond met waterkristallen of terracottem onder de grond mengen. Deze korreltjes zuigen in natte periodes water op en geven dit terug af in warme en droge periodes. Als standaard bodemverrijking kan u 30 tot 70 l per m2 potgrond met waterkristallen gebruiken naargelang de gesteldheid van de grond. Op deze manier kan heel wat droogteschade en eindeloze beregeningen voorkomen worden.

Daarna ga je met schop en hark de grond opnieuw effen leggen. Zo beschik je over een goed voorbereid plantbed. Bij het planten kan je beginnen met de planten uit te zetten en kan je daarna meteen aanplanten.

Relevant artikel: Bodemverbetering bij aanplant, de mogelijkheden

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?