We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Plantklaar maken van de grond"

   
Door: Jan de tuinman

Plantklaar maken van de grond

 


Moet je bij het aanplanten van een grotere beplantingszone plant per plant bodemverbeteraar en mest gaan toevoegen?

Neen. Vanaf het ogenblik je over een zekere oppervlakte beschikt kan je de grond ook voor het aanplanten plantklaar maken. Zodat je bij het planten niet meer hoeft te zeulen met compost en meststoffen.

Hoe ga je nu concreet te werk?

Verwijder vooreerst alle onkruiden! Doe dit bij voorkeur manueel of als het niet anders kan spuit je deze minstens 2 weken vooraf dood met een kortwerkend systemisch herbicide zoals Roundup- of Glyfall. Zo gaan de onkruiden volledig afsterven, ook de wortels. Na 2 weken verwijder je dan voorzichtig de onkruiden zodat het zaad die op de planten zit niet op de grond valt. Als er weinig of geen zaden op het onkruid zitten (klein onkruid) kan je deze ook laten staan en mee inwerken met de compost.

Eenmaal het onkruid verwijderd is spreidt je een laag van ongeveer 5 cm compost of bodemverbeteraar over de grond uit. Op deze laag strooi je nog 10 tot 15 kg organische siertuinmest per 100 m2 en (indien nodig) 10 à 15 kg kalk per 100 m2. De organische meststoffen enkel in het voorjaar toevoegen, niet in het najaar). Deze laag ga je vervolgens inspitten zodat de compost, meststof en kalk goed vermengd is met de bestaande grond. Ga je planten op een stuk dat nu nog gazon is? Lees dan zeker eerst het artikel "Van gazon naar border"

Heb je te maken met een zware of natte grond dan kan je ook een laag rijnzand toevoegen. Zo verkrijg je een lichtere grond die beter doorlatend is. Meer info hierover vindt je hier: Hoe natte kleigrond verbeteren

Heb je te maken met een droge zandgrond dan kan je eventueel potgrond met waterkristallen of terracottem onder de grond mengen. Deze korreltjes zuigen in natte periodes water op en geven dit terug af in warme en droge periodes. Als standaard bodemverrijking kan u 30 tot 70 l per m2 gebruiken naargelang de gesteldheid van de grond. Op deze manier kan heel wat droogteschade en eindeloze beregeningen voorkomen worden.

Daarna ga je met schop en hark de grond opnieuw effen leggen. Zo beschik je over een goed voorbereid plantbed. Bij het planten kan je beginnen met de planten uit te zetten en kan je daarna meteen aanplanten.

Relevant artikel: Bodemverbetering bij aanplant, de mogelijkheden

Gepost : 3 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "Plantklaar maken van de grond"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1