ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Planten op blote wortel of kluit in het voorjaar."

   
Door: Jan de tuinman

haagplanten op blote wortel

 

Tot wanneer kan men planten op blote wortel of kluit in het voorjaar aanplanten?

Planten met blote wortel of met een aardekluit worden het beste geplant in het najaar of het vroege voorjaar. Soms kan dit door omstandigheden niet, Dat is op zich geen probleem maar tot wanneer kan je nog aanplanten zonder het risico te lopen dat de planten afsterven? 

Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar gemiddeld genomen is midden/eind april de limiet. Dat wil zeggen dat je de planten dus ten allerlaatste begin april moet bestellen! 
Maar probeer vroeger te planten indien mogelijk. 

Planten met een aardekluit kunnen wat later geplant worden, Maar als het de eerste helft van april droog en warm is en de vooruitzichten geven niet direct regen dan zit je midden april ook al op de limiet. Dan nog planten is op zich geen probleem maar dan moet je er wel op letten om voldoende water te geven! Zie ons artikel 'Nieuwe aanplantingen correct water geven' voor meer info.


Naargelang de weersomstandigheden (nat en koud weer = langer planten)

Planten op blote wortel: Ten laatste begin tot midden april 

Planten met aardekluit: Ten laatste eind april begin mei

Planten in een pot: Het ganse jaar door


 

Wat is het probleem?

Planten nemen water op door de hun wortels. Bij planten op blote wortel en met kluit wordt bij het klaarmaken van de planten steeds een gedeelte van de wortels afgesneden. De plant moet dus nieuwe wortels aanmaken om voldoende te kunnen “drinken”. Dat water is vooral nodig om nieuw blad te kunnen maken in het voorjaar, dus zolang er geen blad op de planten komt kan je veilig planten. Maar op het moment dat er nieuw blad aangemaakt wordt en er zijn nog niet voldoende nieuwe wortels aangemaakt om genoeg water uit de grond te halen dan is er een probleem. Je zal dan zien dat er wel blad aan de plant komt, maar dat na verloop van tijd dat blaadje terug afsterft, en na een tijdje de ganse plant. Dus hoe vroeger je kan planten, hoe meer nieuwe wortels de plant kan aanmaken en hoe beter de plant zal groeien.


Typische planten op blote wortel zijn haagplanten zoals Beuk, Haagbeuk of ligustrum.
Of haagconiferen met kluit zoals Thuja of Leylandii. Sommige van deze planten zijn ook in een pot te krijgen zodat je toch nog later kan planten. 

Plant nooit als het overdag aanhoudend vriest, als de grond (nog) bevroren is, als het te warm is of als de grond te nat of juist te droog is.

Meer info in dit artikel: Wanneer kan ik (niet) planten?

Relevante artikels: ‘Win een groeiseizoen’'Nieuwe aanplantingen correct water geven'

Gepost : 9 mrt. 2012
Top 

Onderwerp: "Planten op blote wortel of kluit in het voorjaar."

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1