Corona-update: Het is zeer druk en er zijn reeds veel tekorten, daarom zijn er afwijkende levertermijnen!! klik hier voor voor meer info!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "plantafstand lavendel"

   
Door: Jan de tuinman

Ik zie op uw site dat ik Lavendel moet planten à 7 a 9 per m².

Is dat niet wat veel?

Als ik er 5 plant dan groeit dat na verloop van tijd

toch ook dicht?

Gepost : 20 jul. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Lucien,


Als je maar 5 lavendelstruikjes (Lavandula) per vierkante meter gaat aanplanten duurt het toch wel heel lang alvorens de lavendel volledig dicht gegroeid is en een mooi gesloten vlak gaat vormen. Hieronder een partij die op 60cm. van elkaar aangeplant is, dus +- 5 per m2.


Het nadeel van een dergelijke zuinigheid op plantjes is dat zich makkelijk onkruid gaat vormen tussen de plantjes en regelmatig wieden en harken nodig is. Bijkomend nadeel is dat je bij het snoeien allemaal aparte bolletjes moet gaan snoeien.

Bij een plantafstand van 7 à 9 plantjes per m2 verkrijg je snel een gesloten vlak en kan je ook sneller snoeien: met de haagschaar kan je het hele vlak in één keer gaan snoeien.


Daarenboven moet je er ook rekening mee houden dat het ene plantje wat sneller groeit dan het andere, dit is volkomen natuurlijk. Bij een lage plantdichtheid, met alle plantjes als soldaatjes naast elkaar gaan die paar minder snelle groeiers onmiddelijk opvallen en de indruk geven dat uw aanplanting het niet goed doet. Bij een hogere plantdichtheid zullen de snelle groeiers, de ruimte van de trage groeiers of zelfs een afgestorven plantje gaan innemen, zodat je een gelijkmatig ogend geheel krijgt.


Je hanteert dus best een plantafstand van 7 à 9 plantjes per vierkante meter. Voor de grotere maten neem je er 7 per vierkante meter tenzij je je border snel wil "dicht" hebben, dan neem je er best ook 9. Gebruik je een wat kleinere maat, dan is een dichtheid van 9 planten per vierkante meter aangewezen.Relevante artikels:

* Plantdichtheden voor vaste planten

* Hoe onkruid voorkomen?


Succes,


Jan

Gepost : 20 jul. 2009
Top 

Onderwerp: "plantafstand lavendel"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1