Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Leibomen – afstand van de buren

Beste,

Ik zou leibomen willen planten.

Ik heb echter een probleem met de afstand tov de buren.

Wat is hierin de wettelijke afstand?

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Goede middag,

Leibomen zijn eigenlijk hoogstammige bomen die in een haag-vorm gesnoeid worden.

Hoogstammen moeten wettelijk op 2 meter afstand van de perceelsgrenzen staan, maar hagen maar op 50 cm.

Er is in geen enkele wetgeving sprake van leibomen, de vraag is dus: worden leibomen als een haag beschouwd of zijn het toch hoogstammige bomen...?? Eén of meerdere stammen die vertakken op minstens 1,80 m boven de grond worden gezien als hoogstammen! Leibomen zijn dus geen uitzondering op de regel dat bomen op minstens 2 meter van de perceelsgrens moeten staan.

Wil je leibomen toch dichter planten vraag dan eerst een schriftelijk akkoord van de buur. Vaak is hij tevreden met de privacy en met het feit dat hij de kosten voor de aanplant en het onderhoud niet moet dragen!

U neemt het beste contact ook contact op met het gemeentebestuur om na te gaan of er geen specifieke bepalingen zijn rond leibomen in uw gemeente.

De afstand van de erfscheiding tot aan de boom of de haag meet je vanaf het centrum van de stam tot aan de erfscheiding. Hou er best rekening mee dat de stam in de toekomst nog een pak dikker zal worden. Neem dus best wat extra marge om eventuele discussies in de toekomst te vermijden.


Nog op zoek naar de geschikte leibomen?
Klik hier voor een overzicht van ons assortiment.

In de praktijk worden  leibomen vaak op minder dan 2 meter van de perceelsgrens geplant. Maar hou er rekening mee dat je de leibomen ook nog moet kunnen snoeien en dat je daar meestal wat meer ruimte voor nodig hebt dan met een gewone haag!
Als  je de bomen bv. op 1 meter zet en het scherm van jouw leibomen op termijn 50 à 75 cm breed wordt dan heb je maar een goede 25 cm meer over om te snoeien en dat is echt te weinig om op 4 meter hoogte veilig te gaan scheren!
Tenzij de buur/eigenaar er geen probleem mee heeft dat je de leibomen vanop zijn perceel snoeit. Maar ook hier terug dit best op papier laten zetten.

Dit zijn algemene richtlijnen. Bepaalde stedenbouwkundige verordeningen kunnen andere afstandsregels opleggen. Vraag dus steeds ook even na bij de gemeente of er voor jouw perceel specifieke regels gelden voor leibomen!!

Groeten,

Jan

 

Relevante artikels:

* Hoe leibomen kiezen?

* Alles wat u moet weten over leibomen.

* Hoe maak je een leiconstructie?

* Hoe leibomen aanplanten?

Geplaatst door Jan

Beste medewerker

Zijn er leibomen waarvan de wortels zich enkel verticaal in de grond nestelen ?
Ik vraag me dat af ivm bakstenen tuinmuren die geen schade zouden mogen ondervinden van wortels die zich horitontaal vertakken en zo druk uitoefenen op de muren.
Wat is in dat geval de ideale afstand tot de tuinmuur ?

Alvast bedankt !

Els

Geplaatst door artois.taverniers uit Deurne

    Hallo Els,

    Er zijn inderdaad wel bomen waarvan de wortels zich eerder verticaal dan horizontaal ontwikkelen. Een steeneik bv. heeft wat wij noemen een 'pinwortel' die recht naar beneden gaat. Maar dit is op zich moeilijk voorspelbaar. De wortels gaan op zoek naar die plaatsen waar ze makkelijk kunnen groeien en waar water aanwezig is. Een goede bodembewerking is dus altijd aangewezen zodat de wortels makkelijk naar beneden kunnen groeien. Maar je moet er vanuit gaan dat de wortels zich vroeg of laat wel horizontaal zullen ontwikkelen. Ik zou toch een 2tal meter van de muur verwijderd blijven.

    Groeten,Jan

    ATuin

    Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?