Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

hulst

wij zijn op zoek naar een hulststruik om op ons terras te zetten, zon / half schaduw, in een pot van ongeveer 50 x 50 x 50 cm.

We zouden graag hebben dat er rode bolletjes opkomen, maar we hebben maar plaats voor één plant, dus het zou een zelfbestuivende moeten zijn. We zien dat JC Van Tol goed zelfbestuivend is, maar we vinden dat het blad eigenlijk meer aan laurier dan aan hulst doet denken…

Vandaar onze vraag: welke varieteit kunt u ons aanraden voor terras, goed winterhard, in een pot van de afmetingen daarboven, waarvan het blad op zijn minst wat getand is en waar we toch zeker rode bolletjes krijgen. En gezien de afmetingen van de pot, welke afmetingen raadt u aan voor de plant ?

Bedankt.

Geplaatst door andre antwerpen
ATuin

Hallo Andre,

Als beshulst kan ik Ilex aquifolium 'Alaska' en Ilex aquifolium 'Pyramidalis' aanbevelen.

Hulst is een traaggroeiende plant, voor een goed effect neem je best meteen een grote plant van minstens 1 meter hoogte.

Groeten,

Jan

Geplaatst door Jan

Beste Jan,

Heel erg bedankt voor de vlugge respons en het advies.

In dat geval wacht ik wel tot het voorjaar, denk ik.

Of zou de hulst meer in volume toenemen komend voorjaar mocht ik hem nu al planten. Of maakt dat geen verschil?

Hoe zit het trouwens met appelboompjes? Beter nu planten of ook wachten tot het voorjaar?

Btw, stomme vraag wellicht, maar vanaf wanneer spreekt men over het voorjaar bij plantgoed?

Vriendelijke groet en nogmaals bedankt,

Gianni

Geplaatst door andre antwerpen

Hallo Gianni,

Om de planten zo snel mogelijk in volume te doen toenemen is het belangrijk dat ze voldoende wortelmassa hebben om de groei te ondersteunen. De wortels beginnen echter sneller te groeien dan de plant zelf aangezien ze niet zo zeer groeien onder invloed van zonlicht maar bodemwarmte.

Daarom kan je best de planten in het najaar planten omdat ze dan nog profiteren van de bodemwarmte van de zomer en zo nog nieuwe wortels kunnen aanmaken terwijl de plant zelf eigenlijk al in rust gaat.

Als de herfst al voorbij is kan je bij gunstige plantomstandigheden (geen aanhoudende vorst overdag en niet te nat... zie artikel) ook nog planten. Het kan bv. midden januari perfect plantweer zijn... Van zodra de bodem dan terug begint op te warmen kunnen nieuwe wortels aangemaakt worden.

Dit principe gaat op voor alle planten, behalve voor planten die zeer vorstgevoelig zijn. Maar daar is de Hulst en ook de Appelboom niet bij.

Het "voorjaar" omslaat eigenlijk de late winter en de lente. Maar ja, vorig jaar hadden we begin maart nog een sneeuwstorm... Het is dus altijd even afwachten.

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?