Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe woekerende bamboes intomen: rhizoombarriere

 

Naar woekeren toe kunnen bamboes grosso modo in twee groepen ingedeeld worden. Enerzijds de polvormende bamboes, die pollen vormen en dus mooi op hun plaats blijven, zoals Fargesia en anderzijds de bamboes die kruipende worteluitlopers vormen en die dus een wortelbegrenzing vragen zoals Phyllostachis.

Als wortelbegrenzer raden wij dikke harde plastic plaat op rol aan: HDPE: High Density Polyethyleen, die een zeer lange levensduur hebben en ondoordringbaar zijn voor de bamboewortels.

Hoe plaats je een Rhizoombarriere?

De wortelbegrenzing wordt ingegraven rondom de bamboewortel tot op een diepte van 60 cm. De bovenkant steekt 5 tot 10 cm boven de grond uit, zodanig dat rhizomen die boven de begrenzing groeien kunnen verwijderd worden.

De uiteinden van de soepele plaat worden aan elkaar geschroefd of gekleefd, of een combinatie van beiden. Voorzie steeds een overlapping van de platen van ongeveer 50 cm zodat de bamboe niet langs de naad tot buiten de begrenzing groeit. De begrenzing wordt bij voorkeur onder een schuine hoek geplaatst zodat de wortels naar beneden geleid worden.

Controleer de begrenzing éénmaal per jaar. Controleer of de platen nog intact zijn en knip een eventuele wortel die over de begrenzing groeit weg. Samen met het wegknippen van de dode takken van de bamboe is dit het enige onderhoud die bamboes vragen.

Relevante artikels: Bamboe in de tuin en op terras

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?