Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe planten bewaren als je niet meteen kan planten

 

Als je door omstandigheden niet meteen kan aanplanten dan neem je best enkele voorzorgsmaatregelen om de planten zo goed mogelijk te bewaren. Anders kan de kwaliteit van de planten, en dus ook van hun overlevingskansen, snel achteruit gaan. Vooral planten op blote wortel zijn zeer gevoelig voor slechte bewaaromstandigheden.

– Planten in een pot (containerplanten)

Alhoewel we aanraden om zo snel mogelijk te planten kan je planten in een pot een tijdje in deze potten bewaren. Zorg er dan wel voor dat ze voldoende water krijgen en dat ze niet omwaaien. Je zet ze best op een beschutte, beschaduwde vorstvrije plek en controleer bij warm en droog weer dagelijks of de potten niet te droog worden, de potten mogen nooit uitdrogen!! Geef zo nodig water, bij zeer warm weer zelfs meermaals per dag.

In het najaar en de winter matig water geven. Laat planten in pot niet buiten staan als het vriest of als vorst verwacht wordt. Zet ze bij vriesweer binnen op een koele, vorstvrije plaats, bv. in de garage. Controleer wekelijks of de planten geen water nodig hebben.

– Planten met kluit

Kan je niet dezelfde dag aanplanten zet de planten dan in een koele, schaduwrijke, vorstvrije plaats bijvoorbeeld in de garage. Zorg er voor dat de kluit voldoende vochtig blijft. Controleer daarom om de 3 à 4 dagen de kluiten en geef zonodig water. Moet je langer dan 10 dagen wachten om te planten, of kan je de planten bij vorst niet binnen plaatsen, kuil de planten dan in. (zie hieronder)

– Planten of bomen op blote wortel.

Bij planten op blote wortel is de wortel zeer gevoelig voor uitdroging.
Zon, vorst of wind kunnen de wortels zeer snel beschadigen. Bescherm de wortels vanaf het moment van levering met een stuk natte doek of een plastic(zak) en besproei de wortels licht met water zodat ze vochtig zijn. Als ze verpakt zitten in plastic zakken snij dan de koord door waarmee de planten samengebonden zijn. Bomen kan je gewoon in de plastic zak laten zitten.
Laat de zak wel lichtjes open zodat de wortels beschermd zijn maar dat er toch wat luchtcirculatie mogelijk is. Als je de zak stevig dichtknoopt zullen er zich snel schimmels vormen. Bewaar de planten steeds op een vorstvrije plaats beschut van zon en wind.

Planten met blote wortels kan je zo nog 14 dagen bewaren mits je ervoor zorgt dat de wortels niet uitdrogen, dus een beetje water geven indien nodig.

Moet je de planten toch langer bewaren? Kuil ze dan in (zie hieronder).
Is inkuilen niet mogelijk? Besproei de planten dan af en toe lichtjes met water indien ze droog staan (tuinslang, gieter) zodat de wortels steeds lichtjes vochtig zijn. Controleer regelmatig of er zich geen schimmels vormen.

– Planten inkuilen

  • – Graaf een put (voor 1 plant) of een sleuf (voor meerdere planten) van 50 cm diep, liefst op een beschutte, schaduwrijke, niet te natte plaats.
  • – Zet de planten in de kuil of sleuf.
  • – Geef de wortels water zodat ze goed vochtig zijn, BEHALVE BIJ VRIESWEER!.
  • – Strooi de uitgegraven aarde over de wortels in de put of de sleuf.
  • – Let erop dat de wortels van de planten rondom rond en bovenop goed met aarde bedekt zijn zodat er geen lucht aan de wortels kan komen. (zeer belangrijk!!) De wortels van elke plant moeten goed in contact zijn met aarde.
  • – Druk de grond goed aan met de voet.

Ook ingekuild moet u de planten, indien nodig, wekelijks water geven zodat ze niet uitdrogen. Doe je dit werk met zorg dan kan je de planten op deze manier enkele weken bewaren. Hou er echter rekening mee dat planten met blote wortels ten laatste eind april (Afhankelijk van de weersomstandigheden definitief geplant moeten zijn. Haagplanten worden geleverd in bundels, deze bundels kan je beter eerst losmaken en de planten uitspreiden in de gleuf.

Deze basisregels kosten enige tijd en moeite maar kunnen achteraf veel nodeloos werk besparen. Immers, een dode plant vervangen vergt minstens dubbel zoveel tijd en werk dan er een nieuwe aan te planten!

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?