Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hoe planten?"

   
Door: Jan de tuinman

Hoe planten?

Dit artikel is vervangen door:

----> Hoe een haag, vaste plant, struik, boom... planten?


Het plantseizoen loopt voor containerplanten het hele jaar door. Voor bomen, haagplanten en struiken met blote wortels of kluit gelden andere regels; zie artikel plantseizoen. Plant in ieder geval nooit bij vriesweer. Leg je plantgoed ook niet in de zon; de wortels drogen zeer snel uit.

Planten in 7 stappen

  1. Verwijder de container of pot. Sop bij droog weer planten met blote wortel of kluit in een tijl water; het moddermengsel beschermt de wortels tegen uitdrogen.

  2. Graaf een voldoende groot plantgat (een plantsleuf voor hagen). Reken hiervoor op anderhalve maal de breedte en hoogte van de kluit of wortel van je plant (voor bomen is het meer!).

  3. Bewerk de bodem in je plantgat zodat de wortels losse grond vinden om vlot verder te groeien. Verbeter de uitgegraven grond al naargelang de behoefte met turf, compost, stalmest of zand (zie artikel �bodemverbeteraars�). Leg een dikke laag van het uitgegraven grondmengsel in het plantgat.

  4. Breng de plant in de juiste stand en op de juiste plantdiepte in het plantgat; dat is even diep als dat op de kwekerij het geval was. Bij bomen en heesters is dit duidelijk te zien aan de wortelhals: bovengronds is die groenig, ondergronds bruinig. Bij vaste planten is de potdiepte = plantdiepte! Spreid zo mogelijk de wortels uit in de plantput. Indien een steunpaal nodig is, plant die dan eerst (voor bomen).

  5. Leg een dikke laag van de plantgrond op de wortelkluit; druk of stamp voorzichtig aan

  6. Laat bij droog weer en/of droge grond de plantput vol lopen met water.

  7. Vul de rest van het plantgat met de overblijvende aarde. Giet nog eens overvloedig.

Interessante artikels:

Gepost : 14 mrt. 2008
Top 

Onderwerp: "Hoe planten?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1