Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hoe maak je een haagsteun?"

   
Door: Jan de tuinman

Hoe maak je een haagsteun

Hagen zoals beuk (Fagus), haagbeuk (carpinus), leylandii (Cupressocyparis 'Leylandii'),... worden best gesteund en individueel op 2 hoogtes aangebonden zodat de planten niet omwaaien (en afsterven!) en om de stammetjes mooi in één vlak te houden.
Dit is ook nodig voor de groeigarantie!

Ook als je je haag smal wil houden of mooi rechtop wil laten groeien is een haagsteun aangewezen.

haagsteun

Koop in onze webshop


 

Wat het eerst, de haagsteun of de haag?

Op zich maakt dit niet veel uit, maar het gemakkelijkst is over het algemeen om eerst de greppel te graven, dan de palen te plaatsen en daarna de draad te spannen. Als laatste plant je dan de planten en bind ze aan.


Wat heb je nodig?

Alle benodigde materiaal kan je aanschaffen met ons "HAAGSTEUN PAKKET". Op deze manier kan je alles in 1 keer bestellen en ben je zeker dat je de juiste materialen hebt.

Palen

De hoogte van de palen hangt af van de hoogte van de haag, maar meestal heb met palen van 2 meter voldoende. De palen moeten zo'n 50 cm. diep in de grond zitten, dan heb je nog zo'n 1,5 meter bovengronds.

Schoorpalen

Op het einde van de haag en op de hoeken moet je ook een schuine schoorpaal voorzien om te vermijden dat die palen schuin getrokken worden bij het aanspannen van de steundraden.

Draad

Naargelang de hoogte van de planten en de gewenste hoogte van de haag breng je de steundraden best als volgt aan:
De onderste steundraad op zo'n 30 à 50 cm boven de grond, de hoogste steundraad op 20 à 40 cm van de bovenkant van de paal.

Voor de steundraden wordt best gegalvaniseerde of geplastificeerde metaaldraad gebruikt.

Draadspanners

Om de steundraden netjes op te spannen. De planten vastbinden aan een losse draad heeft geen zin.

Krammen

Om de draden vast te maken aan de palen.

Lange nagels of vijzen

Om de schoorpalen te bevestigen aan de eindpalen of de hoekpalen.

Flexibele binddraad

Om de planten aan de steundraden te binden. De binddraad moet flexibel zijn zodat hij mee kan groeien met de planten.


Hoe ga je te werk om een haagsteun te maken?

De palen zetten

Om de 4 meter sla je een paal in de grond zodat die ongeveer 50 à  70 diep in de grond zit en goed vaststaat. Met een waterpas en regel of een laserpas zet je de palen allemaal even hoog. 

Omdat op de eindpalen en de hoekpalen veel druk kan komen te staan als je de steundraad aantrekt moet je deze 'steunen'.
Eenmaal alle palen geplaatst, plaats je de schuine steunpalen tegen de eerste en de laatste paal. Als je ook hoekpalen hebt dan moet je deze in beide richtingen steunen. Je zaagt de kop van de steunpaal schuin af zodat die netjes tegen de verticale paal aansluit. Daarna nagel of vijs je steunpaal vast aan de verticale paal.

De onderkant van de steunpaal zet je vast in de grond. De schuine paal gewoon in de grond steken levert al een behoorlijke steun op zich. Met een paaltje erbij en een vijs erdoor het je een perfecte schoorpaal die niet meer beweegt als je de steundraden aantrekt. Dit is vooral aan te raden als je grotere afstanden moet overbruggen.

Hiervoor sla je een kort stukje paal van ongeveer 50 cm volledig in de grond naast de steunpaal. Daarna maak je een putje om de schuine steunpaal vast te nagelen of vijzen aan het kleine paaltje.

haagsteun maken

Draad spannen

Nu zijn alle palen geplaatst en kan je beginnen aan de draden. Om de 40 tot 50 cm hoogte plaats je een draad. Je bindt die aan de eindpalen vast en aan één zijde voorzie je een draadspanner om de draad mooi op te spannen. Op de tussenpalen bevestig je de draad met een kram. 

Niet vergeten: de planten aanbinden !!

De haagplanten bind je aan aan de draden met flexibele plastic binddraad.
Een vaste draad is af te raden omdat die op den duur ingroeien in de stammetjes.


Wat zonder haagsteun?

Haag aangeplant zonder haagsteun: 90% dood en 10% palliatief.

zonder haagsteun

Relevante producten: Haagsteun pakket

Relevante artikels: Hoe een haag planten?

Gepost : 14 mrt. 2010
Top 

Onderwerp: "Hoe maak je een haagsteun?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1