ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hoe leibomen aanplanten?"

   
Door: Jan de tuinman

Hoe leibomen aanplanten.

 

De meeste bomen leveren we met kluit of blote (kale) wortels. Plant nooit als het vriest, als de grond (nog) bevroren is, als de grond kletsnat is of juist erg droog. En nog iets, een boom, en zeker een leiboom, plant je best met 2!

 

Heeft je boom blote wortels (zonder kluit grond eromheen), plant hem dan zo snel mogelijk. Is dit niet mogelijk, bewaar de planten dan op een vorstvrije plaats en bescherm de wortel door er een plastic of een vochtig oud deken omheen te doen. Planten op blote wortel drogen heel vlug uit!

 

Sommige bomen leveren we in een grote pot (container). Deze bomen zijn op de kwekerij gekweekt in deze potten en kan je dus het jaar rond planten. Wel in warme droge periodes bijgieten, en dan beter af en toe een royale watergift dan vaak kleine hoeveelheden.Aan de slag!

------------------

Maak een ruim plantgat, voor een boom reken je 2 x de hoogte en breedte van de kluit.

Meng de uitgegraven grond met een bodemverbeteraar, zo hebben jouw nieuwe boompjes direct een goede voedingsbodem om snel te groeien.

In lichte grond (zandgrond) meng je wat organisch materiaal (compost of potgrond voor beplanting), in zware kleigrond meng je wat fijn grind of grof zand.

 

Zet de boom in de plantput. Plant de boom net zo diep als hij in z'n pot of in de kwekerij stond. Dat kun je zien aan de verkleuring op de stam; wat onder de grond zat is bruinig, wat boven de grond zat groenig. Spreid de wortels van bomen met kale wortels goed uit, zorg dat de worteleinden plat liggen (ze mogen niet langs de wanden omhoog staan. Dat remt de groei.

 

Vul het plantgat voor de helft met plantaarde. Let erop dat bij het vullen van het gat de grond goed tussen de wortels terecht komt. Het helpt als je bij het opvullen de boom iets laat 'trillen' (even iets op en neer schudden). Trap de grond daarna zacht aan.

 

Geef flink water. De grond in het plantgat mag kletsnat worden.

 

Plant je de leiboom tegen de palen van het leiwerk dan kan je die paal meteen gebruiken als steunpaal voor de boom. Gebruik een boombinder die je in 8-vorm om de stam en paal heen bindt.

 

Plant je de leiboom tussen de palen van de leiconstructie dan is geen extra boompaal nodig op voorwaarde dat je reeds enkele takken stevig aan het leiwerk kan aanbinden. Is dit niet het geval dan moet je een extra boompaal plaatsen. Praktisch gezien koop je dan beter een maatje groter dan je geld in een boompaal te stoppen.

 

Blijf de boom het eerste seizoen na het inplanten regelmatig water geven. Graaf eventueel een stukje regenpijp of een plastic fles-zonder-bodem-op z’n kop in boven de wortels; daar kun je als in een trechter water gieten dat dan vanzelf naar de wortels sijpelt.

 

Aanbinden van leibomen

------------------------------

Een boom wordt pas leiboom eenmaal de kruin langs een leiwerk geleid wordt. Ofwel plant je voorgeleide bomen, ofwel koop je een gewone boom en leid je de bomen zelf.

 

Bij een voorgeleide boom kan het aanbinden volstaan met het aanbinden van het leiwerk dat reeds in de boom aanwezig is tegen het nieuw geplaatste leiwerk. Bij voorgeleide bomen kan je het aanwezige leiwerk eventueel onderling verbinden met bamboestokken, zo hoef je geen extra leiwerk meer te plaatsen.

 

Gebruik je gewone bomen moet je zelf nog gaan leiden langs de geleiders. Selecteer een tak die ongeveer ter hoogte staat van een geleider en bind deze tak langs het leiwerk. Gebruik hiervoor flexibele plastic binddraad zodat de bindingen niet ingroeien in de takken.

De takken die niet aangebonden worden kan je afknippen.

 

De leiconstructie moet zeker 10 tot 15 jaar blijven staan vooraleer je de horizontale geleiders kan verwijderen, zonder dat de takken omhoog gaan groeien.

 

Relevante artikels:

----------------------------

* Alles wat u moet weten over.. Leibomen

* Leibomen : verschillende mogelijkheden

* Hoe maak je een leiconstructie?

 

* Hoe planten bewaren als je niet meteen kan planten?

* Nieuwe aanplantingen correct water geven.

* Welke grond heb ik in mijn tuin?

 

Hieronder enkele voorbeelden van hoe je in noodgevallen toch nog een tak kan gaan leiden. Het probleem hier was dat de boom eigenlijk totaal niet geschikt was om als leiboom te dienen. Hij had te weinig vertakkingen. Dit probleem stelt zich wel eens bij niet-voorgeleide bomen.

 

eDit artikel gaat over het aanplanten en aanbinden van leibomen leiboom aan een leiboomconstructi

Gepost : 28 feb. 2010
Top 

Onderwerp: "Hoe leibomen aanplanten?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1