We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hoe een struik planten?"

   
Door: Jan de tuinman

Hoe een struik planten

Wanneer planten?

Struiken die in pot zijn geteeld kunnen het jaar rond worden geplant, maar best van september tot juni. Struiken op blote wortel of met een kluit kan je enkel planten als de planten in winterrust zijn: Vanaf november tot april, naargelang de weers- omstandigheden. Voor meer informatie:Wanneer kan ik (niet) planten'

Plant nooit als het overdag aanhoudend vriest, als de grond (nog) bevroren is of als de grond kletsnat of juist erg droog is. In warme, droge periodes voldoende water geven, en dan beter af en toe een royale watergift dan vaak kleine hoeveelheden. (zie "Nieuwe aanplantingen correct water geven")

Wat heb je nodig?

 • Een spade, eventueel een klein plantschopje
 • 40L. goede compost of bodemverbeteraar per m2.
 • 100 à 150 gr. organische meststof per m2.

Gooi de dozen en de plastic zak waarmee de planten verstuurd werden niet weg, je kan deze later nog gebruiken bij het plantklaar maken van de planten.

Bodemvoorbereiding

Verwijder eerst alle onkruiden. Je spuit deze best twee weken vooraf dood met een kortwerkend systemisch herbicide zoals Roundup- of Glyfall. Zo gaan de onkruiden volledig afsterven, ook de wortels. Na 2 weken verwijder je dan voorzichtig de onkruiden zodat het zaad dat op de planten zit niet op de grond valt. Voor uitgebreide informatie zie Plantklaar maken van de grond.

Maak de struiken plantklaar:

 • Struiken in een pot:
  • Dompel de wortels gedurende enkele minuten onder in een emmer water totdat de wortelmassa volledig doorweekt is.
 • Struiken op blote wortel:
  • Plaats de struiken gedurende 30 minuten in een emmer of kuip met water.
  • Steek de wortel daarna terug in een plastic zak.
 • Struiken met een kluit:
  • Dompel de kluit voorzichtig gedurende 1 minuutje onder in een kuip met water.
  • Verplaats struiken met een kluit steeds voorzichtig zodat de kluit intact blijft!

Je kan dit op een centrale plaats doen (op het terras bv.) waar alle planten samen staan. Steek de struiken daarna terug in de dozen met de plasticzakken waarmee ze geleverd werden en breng ze zo naar de plaats waar ze geplant worden. Zo worden ze optimaal beschermd en hoef je niet steeds over en weer te lopen.

De planten beschermen tijdens het planten !!

Laat de planten zo lang mogelijk in de doos zitten. Als je ze uit de pot haalt, maak dan dat ze zo snel mogelijk geplant worden. Is dit niet mogelijk, bescherm de wortels dan door ze te bedekken met een oud deken of een stuk plastic zodat ze beschermd zijn tegen zon en wind. De wortels van planten zijn extreem gevoelig voor uitdroging, dit is de grootste oorzaak van afsterven van jonge planten.

Hoe planten?

 1. Maak een ruim plantgat. Voor struiken reken je hiervoor op 1,5 à 2 keer de breedte en de hoogte van de kluit of wortel. Als de pot bv. 20 cm. breed en 15 cm hoog is, moet u een plantgat maken van 30 a 40 cm. breed en 25 à 30 cm. diep.
 2. Meng de uitgegraven tuingrond met 40L. goede compost of bodemverbeteraar per m2. en meng er ook een handvol organische siertuinmest door. De bodemverbeteraar houdt het vocht, en dus de voedingstoffen, beter vast zodat de planten beter aanslaan en sneller groeien.
 3. Spit de bodem van het plantgat goed om. Zo vinden de wortels zachte aarde om verder te groeien en blijft het water niet op de bodem staan.. Leg een dikke laag van het uitgegraven grondmengsel in het plantgat zodat de plant ongeveer op dezelfde hoogte geplant wordt zoals in de kwekerij. (zie punt 6)
 4. Laat bij droog weer en/of droge grond de plantput vol lopen met water en laat het water in de grond dringen.
  • Struiken met POT: verwijder de pot voorzichtig door de plant omgekeerd te houden tussen de wijs- en middenvinger van de linkerhand. Knijp daarna met je andere hand lichtjes rondom de pot en trek de pot dan omhoog. Krijg je de plant niet goed uit de pot, knip hem dan kapot. Vermijdt schade aan de planten door teveel aan de plant te trekken om die uit de pot te krijgen. Bij planten in een grote maat laat je de pot op de grond staan om hem te verwijderen.
  • Struiken met KLUIT: laat het jute netje rond de kluit zitten zoals ze geleverd werden. Verplaats planten met een kluit steeds voorzichtig zodat de kluit intact blijft!
 5. Zet de struik in het plantgat. Plant de plant een duimbreed dieper als in de pot het geval was. Op planten in pot en planten met kluit hoef je dus slechts een dun laagje aarde bovenop de kluit aan te brengen. Bij planten op blote wortel zie je meestal nog hoe diep ze in de grond gezeten hebben op de kwekerij: wat onder de grond zat is bruinig, wat boven de grond zat groenig. Spreid de wortels van struiken met blote wortels goed uit. Zorg dat de worteleinden plat liggen, ze mogen niet langs de wanden omhoog staan, dat remt de groei. Houdt met een hand de plant in de juist stand en vul met de andere hand de aarde bij. Druk daarna de plant met de handen aan.
 6. Vul de rest van de plantput op met de verbeterde grond. Breng alle uitgegraven grond terug rond de plant en druk voorzichtig aan met de voet zodat de struik stevig in de grond zit. Druk niet te hard! Leg de grond tussen de planten terug mooi effen, doe dit met de hand, zodat je de planten niet beschadigd.
 7. Geef nogmaals overvloedig water indien nodig. Blijf de struiken het eerste seizoen na het planten regelmatig water geven. (zie "Nieuwe aanplantingen correct water geven")

Deze basisregels kosten enige tijd en moeite maar kunnen achteraf veel nodeloos werk besparen. Immers, een dode plant vervangen vergt minstens dubbel zoveel tijd en werk dan een nieuwe aan te planten!

Hoe bewaren?

Kan je niet onmiddellijk planten, bewaar de planten dan op een schaduwrijke vorstvrije plaats beschut tegen de wind (bv. de garage).

 • Planten op blote wortel drogen heel snel uit! Laat de beschermende plastic zak daarom zo lang mogelijk over de wortel zitten tot net voor je ze in de grond steekt. Zo kan je de planten nog maximum 1 week bewaren, anders moet je ze inkuilen.
 • Heb je struiken met aardekluit? Bewaar deze dan op een schaduwrijke vorstvrije plaats en begiet de kluiten af en toe met een beetje water zodat ze vochtig blijven. Zo kan je de planten nog maximum 2 weken bewaren, anders moet je ze inkuilen.
 • Struiken in een pot kan je langere tijd bewaren, maar in het najaar of in de winter moet je hen vorstvrij bewaren! In het voorjaar moet je er ook goed over waken dat de planten steeds voldoende water hebben, de potten dus regelmatig begieten, indien nodig dagelijks.

Voor meer informatie: Hoe je planten bewaren als je niet meteen kan aanplanten?

Relevante artikels:

Klik hier voor een overzicht van onze struiken.

Gepost : 14 mrt. 2008
Top 

Onderwerp: "Hoe een struik planten?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1