Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hoe een haag planten?"

   
Door: Jan de tuinman

Hoe een haag planten?

Voor plantafstanden klik hier

Je kan ook op elke plantfiche de juiste plantafstand terugvinden.

Klik hier voor een overzicht van verschillende haagplanten

Wat heb je nodig om een haag te planten?

 • Een spade en een schop
 • 2 kleine paaltjes en een stuk koord, +- de lengte van je haag.
 • 10 à 15L. goede compost of bodemverbeteraar per meter haag
 • 100 gr. Organische meststof per meter haag (in het voorjaar)
 • Een goede helper, want een haag plant je best met 2.
 • De steundraad (indien nodig):
  • 1 paal per 4 meter haag + 1 paal om te eindigen.
  • Steundraad: 2X de lengte van de haag.
  • 1 draadspanner per 20 meter steundraad.
  • Flexibele plastic binddraad
   Zie hiervoor ons haagsteunpakket.

 

1. Haagplanten op blote wortel

(Voor haagplanten in pot of met kluit, zie hieronder) Wij raden aan om een haag van planten op blote wortel steeds met steundraad te planten! (behalve taxus en buxus) Dit is ook nodig voor de groeigarantie! Dit heeft 3 grote voordelen:

 1. De planten kunnen niet omwaaien, wat dodelijk kan zijn voor de plant.
 2. De nieuwe worteltjes worden niet losgerukt door de beweging van de plant.
 3. De planten groeien in 1 vlak, gaan niet overhangen en vormen sneller een mooie haag.

--> Hoe maak je een haagsteun?

Wanneer planten?

 • Planten met blote wortel kan je enkel planten als ze in winterrust zijn: vanaf november tot april (ideaal van november tot maart), naargelang de weersomstandigheden.
 • Voor meer informatie: "Wanneer kan ik (niet) planten?"
 • Plant nooit als het overdag aanhoudend vriest, als de grond (nog) bevroren is of als de grond kletsnat of juist erg droog is. In warme, droge periodes voldoende water geven, en dan beter af en toe een royale watergift dan vaak kleine hoeveelheden. (zie Nieuwe aanplantingen correct water geven)

Bodemvoorbereiding

Verwijder eerst alle onkruiden. Je spuit deze best twee weken vooraf dood met een kortwerkend systemisch herbicide zoals Roundup- of Glyfall. Zo gaan de onkruiden volledig afsterven, ook de wortels. Na 2 weken verwijder je dan voorzichtig de onkruiden zodat het zaad dat op de planten zit niet op de grond valt.

Voor meer uitgebreide informatie zie "Plantklaar maken van de grond."

Maak de planten plantklaar:

Plaats de planten gedurende 30 minuten in een emmer of kuip met lauw water. Steek ze daarna terug in de plastic zakken of bescherm de wortels met een oud deken of een stuk plastic.

.........BELANGRIJK:............De planten beschermen tijdens het planten !!

PLANTEN OP BLOTE WORTEL KUNNEN BLOOTGESTELD AAN ZON EN WIND OP 5 MINUTEN TIJD ONHERSTELBARE SCHADE OPLOPEN! Als je de bundels met haagplanten klaar legt op de plaats waar ze moeten geplant worden, bescherm dan de wortels met een oud deken of stuk plastic zodat ze niet uitdrogen. Neem de planten pas vanonder de plastic vandaan op de moment dat je ze in de grond steekt. Laat de planten ook niet lang onder plastic in de volle zon liggen om beschadiging te voorkomen.

Hoe planten?

 1. Span een koord langs de strook grond waar de haag zal worden geplant. Ga nog eens na of je voldoende ruimte hebt om de haag achteraf te scheren en of ze zeker op 50 cm. van de scheidingslijn met je buur staat.
 2. Graaf langs de koord een gleuf die zo diep en breed is dat de wortel van je haagplanten er RUIM in past; dus 1,5 à 2 keer de breedte en hoogte van de pot. Als de pot bv. 20 cm. breed en 15 cm hoog is, moet u een plantgat maken van 30 à 40 cm. breed en 25 à 30 cm. diep.
 3. Meng de uitgegraven grond met 10 à 15L. goede compost of bodemverbeteraar per lopende meter. en meng er ook een handvol organische siertuinmest door. De bodemverbeteraar houdt het vocht, en dus de voedingstoffen, beter vast zodat de planten beter aanslaan en sneller groeien.
 4. Spit de bodem van het plantgat goed om. Zo vinden de wortels zachte aarde om verder te groeien en blijft het water niet op de bodem staan.. Leg een dikke laag van het uitgegraven grondmengsel in het plantgat zodat de plant ongeveer op dezelfde hoogte geplant wordt zoals in de kwekerij. (zie punt 7)
 5. Laat bij droog weer en/of droge grond de plantput vol lopen met water en laat het water in de grond dringen.
 6. Neem planten voor 4 meter haag vanonder het beschermende deken of plastic en leg ze op de juiste afstand van elkaar op de grond. Plant ze dan zo snel mogelijk, laat ze niet uitdrogen!
 7. Zet de planten in de sleuf en bedek de wortel met de verbeterde grond zodat de plant ongeveer op dezelfde hoogte geplant wordt zoals in de kwekerij. Bij planten op blote wortel zie je meestal nog hoe diep ze in de grond gezeten hebben op de kwekerij: wat onder de grond zat is bruinig, wat boven de grond zat groenig.
 8. Breng alle uitgegraven grond terug rond de plant. Druk voorzichtig aan met de voet zodat de planten stevig in de grond zitten. Druk niet te hard! Leg de grond tussen de planten terug mooi effen, doe dit met de hand, zodat je de planten niet beschadigd.
 9. Geef nogmaals overvloedig water indien nodig. Blijf de haag het eerste seizoen na het inplanten regelmatig water geven. (zie ook "Nieuwe aanplantingen correct water geven")
 10. Vergeet niet de steundraad aan te brengen en de planten aan te binden, zie hierboven.
  Dit is nodig voor de groeigarantie. Zie ook ons haagsteunpakket en het artikel: Hoe maak je een haagsteun.

Deze basisregels kosten enige tijd en moeite maar kunnen achteraf veel nodeloos werk besparen. Immers, een dode plant vervangen vergt minstens dubbel zoveel tijd en werk dan een nieuwe aan te planten!

Hoe bewaren?

Kan je niet onmiddellijk planten, bewaar de planten dan op een schaduwrijke vorstvrije plaats beschut tegen de wind (bv. een garage of tuinhuis). Leg planten op blote wortel in geen enkel geval onbeschermd buiten. Eventueel kan je ook een put maken en de wortel van de planten ingraven. Zie artikel hieronder voor meer info. > Planten op blote wortel drogen heel snel uit! Laat de beschermende plastic zak (niet de plasticfolie) daarom zo lang mogelijk over de wortel zitten tot net voor je de boom in de grond steekt. Doe de plastic zak bovenaan wel open zodat er een beetje frisse lucht in kan. Op deze manier kan je de planten nog maximum 5 dagen bewaren vooraleer ze te planten, anders moet je ze inkuilen.

Voor meer informatie:

Hoe je planten bewaren als je niet meteen kan aanplanten?
Klik hier voor een overzicht van verschillende haagplanten

Relevante artikels:

2. Haagplanten met kluit of in een pot

Wanneer planten?

Planten die in pot zijn geteeld kunnen het jaar rond worden geplant, maar liefst van september tot juni (ideaal van september tot maart). Planten met een kluit kan je enkel planten als ze in winterrust zijn: vanaf november tot april (ideaal van september tot maart), naargelang de weersomstandigheden. Voor meer informatie: "Wanneer kan ik (niet) planten?" Plant nooit als het overdag aanhoudend vriest, als de grond (nog) bevroren is of als de grond kletsnat of juist erg droog is. In warme, droge periodes voldoende water geven, en dan beter af en toe een royale watergift dan vaak kleine hoeveelheden. (zie Nieuwe aanplantingen correct water geven )

Bodemvoorbereiding

Verwijder eerst alle onkruiden. Je spuit deze best twee weken vooraf dood met een kortwerkend systemisch herbicide zoals Roundup- of Glyfall. Zo gaan de onkruiden volledig afsterven, ook de wortels. Na 2 weken verwijder je dan voorzichtig de onkruiden zodat het zaad dat op de planten zit niet op de grond valt. Voor meer uitgebreide informatie zie "Plantklaar maken van de grond."

Maak de planten plantklaar:

Enkel als de pot of de kluit droog staat:

 • Planten in een pot
  • Dompel de wortels gedurende enkele minuten onder in een emmer water totdat de wortelmassa volledig doorweekt is.
 • Planten met een kluit
  • Dompel de kluit voorzichtig gedurende 1 minuutje onder in een emmer water.
  • Verplaats planten met een kluit steeds voorzichtig zodat de kluit intact blijft!

Je kan dit op een centrale plaats (op het terras bv.) doen waar alle planten samen staan.

De planten beschermen tijdens het planten !!

Laat de planten zo lang mogelijk in hun pot zitten. Als je ze uit de pot haalt, maak dan dat ze zo snel mogelijk geplant worden. Is dit niet mogelijk, bescherm de wortels dan door ze te bedekken met een oud deken of een stuk plastic zodat ze beschermd zijn tegen zon en wind. De wortels van planten zijn extreem gevoelig voor uitdroging, dit is de grootste oorzaak van afsterven van nieuwe aanplantingen. Bij planten met een kluit kan je de kluiten nog eens begieten indien nodig.

Hoe planten?

 1. Span een koord langs de strook grond waar de haag zal worden geplant. Ga nog eens na of je voldoende ruimte hebt om de haag achteraf te scheren en of ze zeker op 50 cm. van de scheidingslijn met je buur staat.
 2. Graaf langs de koord een gleuf die zo diep en breed is dat de pot of kluit er RUIM in past; dus 1,5 à 2 keer de breedte en hoogte van de kluit of pot. Als de pot bv. 20 cm. breed en 15 cm hoog is, moet u een plantgat maken van 30 à 40 cm. breed en 25 à 30 cm. diep.
 3. Meng de uitgegraven grond met 40L. goede compost of bodemverbeteraar per lopende meter. en meng er ook een handvol organische siertuinmest door. De bodemverbeteraar houdt het vocht, en dus de voedingstoffen, beter vast zodat de planten beter aanslaan en sneller groeien.
 4. Spit de bodem van het plantgat goed om. Zo vinden de wortels zachte aarde om verder te groeien en blijft het water niet op de bodem staan.. Leg een dikke laag van het uitgegraven grondmengsel in het plantgat. zodat de plant ongeveer op dezelfde hoogte geplant wordt zoals in de kwekerij. (zie punt 7)
 5. Laat bij droog weer en/of droge grond de plantput vol lopen met water en laat het water in de grond dringen.
  • Planten met POT: verwijder de pot voorzichtig door de plant omgekeerd vast te houden met je linkerhand. Knijp daarna met je andere hand lichtjes rondom de pot en trek de pot dan omhoog. Krijg je de plant niet goed uit de pot, knip hem dan kapot. Vermijdt schade aan de planten door teveel aan de plant te trekken om die uit de pot te krijgen. Bij planten in een grote maat laat je de pot op de grond staan om hem te verwijderen.
  • Planten met KLUIT: laat het jute netje rond de plant zitten zoals ze geleverd werden. Verplaats planten met een kluit steeds voorzichtig zodat de kluit intact blijft!
 6. Zet de plant in het plantgat. Plant de plant een duimbreed dieper als in de pot het geval was. Op planten in pot en met kluit hoef je dus slechts een dun laagje aarde bovenop de kluit aan te brengen. Houdt met een hand de plant in de juist stand en vul met de andere hand de aarde bij. Druk daarna de plant met de handen aan.
 7. Vul de rest van de plantput op met de verbeterde grond en breng zoveel mogelijk uitgegraven grond terug rond de plant. Druk voorzichtig aan met de voet zodat de planten stevig in de grond zitten. Druk niet te hard! Leg de grond tussen de planten terug mooi effen, doe dit met de hand, zodat je de planten niet beschadigd.
 8. Geef nogmaals overvloedig water. Blijf de haag het eerste seizoen na het inplanten regelmatig water geven. (zie "Nieuwe aanplantingen correct water geven")
 9. Vergeet niet de steundraad aan te brengen, zie hierboven. Dit is nodig voor de groeigarantie!

Deze basisregels kosten enige tijd en moeite maar kunnen achteraf veel nodeloos werk besparen. Immers, een dode plant vervangen vergt minstens dubbel zoveel tijd en werk dan een nieuwe aan te planten!

Hoe bewaren?

Kan je niet onmiddellijk planten, bewaar de planten dan op een schaduwrijke plaats beschut tegen de wind en geef water indien nodig.

 • Haagplanten in een pot kan je langere tijd bewaren, maar in het najaar of in de winter moet je ze vorstvrij bewaren! In het voorjaar moet je er ook goed over waken dat de planten steeds voldoende water hebben, de potten dus regelmatig begieten.
 • Planten met een kluit op een schaduwrijke vorstvrije plaats beschut tegen de wind bewaren en regelmatig begieten indien nodig. Zo kan je de planten nog 2 weken bewaren, anders moet je ze inkuilen

Voor meer informatie:

Hoe je planten bewaren als je niet meteen kan aanplanten? 

Relevante artikels:

Voor plantafstanden klik hier Je kan ook op elke plantfiche de juiste plantafstand terugvinden. Klik hier voor een overzicht van verschillende haagplanten Dit artikel gaat over het aanplanten van een haag bestellen haagplanten kopen hagen welke haag kiezen?

Gepost : 14 mrt. 2008
Top 

Onderwerp: "Hoe een haag planten?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1