Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe een border uitzetten met een beplantingsplan?

 

Moet er ook een haag aangeplant worden, plant deze dan eerst aan vooraleer je begint met de borders. (zie Hoe een haag planten?)

 

Baken de ruimte af waar de border moet komen:

Meet de afmetingen na op het plan, zet stokjes van +- 30 cm. op de hoeken in de grond en verbind de stokjes onderling met een touw. Daarna baken je ook de verschillende plantvakken af op dezelfde manier.

Zet wel eerst de grote lijnen van het plan uit, begin met de lange lijnen en ga pas daarna detailleren. Zo zie je de lijnen van het tuinontwerp verschijnen.

Daarna ga je de planten uitzetten, zet eerst de grootste planten uit, dus eerst de bomen, daarna de grote struiken en de kleinste planten hou je voor laatst.

 

Bepaal de plaats van de planten aan de hand van de verhoudingen op het plan.

Van sommige planten moeten er 8 stuks per m2 komen, van andere planten maar 1. Van een boom of grote struik kan je de positie redelijk goed bepalen.

Moet je meerdere planten in het plantvak plaatsen dan zet je ze uit in ‘wild verband’ : je verdeelt de planten willekeurig binnen het vak zodat de planten elk ongeveer evenveel ruimte toebedeeld krijgen, ook ten opzichte van de planten in de plantvakken ernaast.
Zo bekom je het meest natuurlijke uitzicht.

Een exacte plaatsbepaling van de planten door van alle planten de positie op het plan op te meten en terug uit te zetten is tijdrovend en niet echt nodig.. Nu lijkt het alsof het op een paar cm. aan komt, maar binnen een paar jaar zie je heus het verschil niet meer.

Pas nadat je alle planten uitgezet hebt kan je de verhoudingen ten volle inschatten en het plan en de realiteit vergelijken. Meet eventueel enkele zaken na op het plan of stap de afstanden af.
Een grote border kan je eventueel in 2 of 3 keer doen.

 

Ben je tevreden met het resultaat?

Dan kan je beginnen aanplanten.

Plant eerst de bomen, daarna de grootste struiken en vervolgens ga je verder met de kleinere struiken, grote grassen,… als laatste plant je de kleine plantjes zoals vaste planten en bodembedekkers.

Zie ook:

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?