ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hoe een boompaal plaatsen"

   
Door: Jan de tuinman

Hoe een boompaal plaatsen.


Bomen vangen veel wind. Zonder boompaal gaan de stam en de kruin gaan wiegen in de wind. De jonge, pas aangeplante boom die nog niet voldoende doorgeworteld is, kan dan omwaaien. Bovendien worden de wortels die de boom na het aanplanten vormt losgetrokken en dan is de boom ten dode opgeschreven. Zonder correct geplaatste boompaal kan u ook geen beroep doen op onze groeigarantie voor bomen!ATuin heeft een speciaal pakket samengesteld waarmee u alles heeft om een boompaal te plaatsen: Het Boombevestigings pakket.


Zet de paal aan de windzijde; zuidwest ten opzichte van de boom, zodat de boom van de paal wegwaait. Zorg er voor dat de boompaal minstens 10 cm onder de kruin komt om te vermijden dat takken gaan schuren tegen de paal. Is je paal te lang? Zaag hem dan een stuk af. Zorg er ook voor dat de boomstam zelf niet tegen de boompaal aanschuurt. Op zeer winderige plaatsen en bij het aanplanten van grote maten, is het aangewezen om 2 of zelfs 3 boompalen per boom te plaatsen. Voordeel hiervan is o.a. dat de boompalen wat verder van de boom kunnen worden geplaatst, zodat de kans op beschadiging van de stam door schuren wordt voorkomen.


Bind de boom op 1,25 à 1,50 m. boven de grond aan de paal vast, zodat de kroon van de boom kan bewegen. Gebruik een boombinder die je in 8-vorm om stam en paal heen bindt. Controleer jaarlijks de bindsels zodat deze niet ingroeien in de stam.


Eén boompaal per boom kan volstaan en is voldoende om de boom recht te houden. Toch kan je met de boomsteun ook een esthetisch effect bereiken door meer dan één steunpaal te gebruiken. Je kan er ook 2,3 of 4 toepassen. Bijvoorbeeld langs een oprijlaan kunnen boomsteunen met 3 of 4 palen gebruikt worden. Zo zijn de bomen ook beter beschermd en kan je er niet tegen rijden. Ook in een weide zijn 4 boompalen handig. Zo kan je aan de boompalen draad bevestigen zodat de bomen beschermd zijn tegen vraatschade.

Hoe ga je nu te werk met meerdere boompalen.


Boomsteun met 2 palen.

******************************

Je plaatst de 2 palen op een afstand van 40 tot 60 cm van elkaar. De boom plant je in het midden tussen de palen. Daarna bindt de boom aan naar de 2 palen. Zorg er voor dat je de boom niet schuin gaat trekken en dat de stam mooi in het midden tussen de palen staat.

Eventueel kan je ook één of twee plankjes tussen de palen vijzen. Dan kan je de boom aanbinden tegen, of tussen deze plankjes.Boomsteun met 3 of 4 palen.

********************************

Plaats de palen met een onderlinge tussenafstand van ca 40-60 cm, in een driehoek als je met 3 palen werkt of in een vierkant als je met 4 palen werkt. Dan plant je de boom mooi in het midden tussen de palen. De boom bindt je driemaal of viermaal aan (naar elke paal). Zorg er voor dat je de boom niet schuin gaat trekken en dat de stam mooi in het midden tussen de palen staat.

Het is aan te bevelen de palen onderling te verbinden met latjes zodat het geheel vormvast is.
Relevante artikelen:

* Afstand van beplantingen t.o.v. buren.

* De juiste plantafstand...dit artikel gaat over het plaatsen van een paal bij een boom een boompaal zetten aanbinden van de boom 8 vorm

Gepost : 4 feb. 2011
Top 

Onderwerp: "Hoe een boompaal plaatsen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1