We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hoe de palen van een leiboomconstructie plaatsen?"

   
Door: Jan de tuinman

Hoe de palen van een leiconstructie plaatsen?

 

Vooraleer je kan beginnen moet je eerst bepalen op welke afstand de palen en de bomen moeten komen.

Lees hiervoor eerst het artikel "Hoe maak je een leiconstructie".

 

Start met het verdelen van de palen over de totale lengte.

Steek op beide uiteinden van de constructie een stok in de grond en span een koord op de lijn waarop je de leibomen wil zetten.

 

Graaf de putten voor de palen.

Deze moeten ongeveer 80 à 100 cm diep zijn zodat je de palen goed kan vastzetten. De boompalen zitten 3 a 4 meter boven de grond uit en vangen nogal wat wind. De palen voldoende diep verankeren met stabilise (zandcement) of mager beton is dus geen overbodige luxe.

 

Teken dan op de eerste paal het grondniveau af (= tot waar de paal in de grond moet zitten),

en ook de hoogte van de geleiders, zodat je deze kan controleren. Als je pas achteraf vaststelt dat de geleiders te hoog of te laag staan mag je anders herbeginnen.

Hiermee bepaal je de hoogte van de ganse constructie en dus ook van alle andere palen. Deze moet je namelijk allemaal even hoog laten komen. Maar omdat er meestal een verschil zit in het grondniveau tussen de eerste en de laatste paal van de constructie zullen niet alle palen even diep in de grond moeten zitten!

 

Daarna teken je de hoogtes van de verschillende geleidingen af op de andere palen terwijl ze nog op de grond liggen. Als je alle palen correct op dezelfde hoogte zet, dan zullen ook de geleiders mooi horizontaal zijn.

 

Plaats de eerste paal in de put. Controleer of het grondniveau overeenkomt met de lijn die je gemarkeerd hebt op de paal. Plaats de paal mooi verticaal, gebruik hiervoor een waterpas.

 

Vul de put terug op met zandcement of mager beton. Stamp goed aan in verschillende lagen (bv. met een kleine boompaal) zodat de palen stevig vast staan.

 

Plaats nu de rest van de palen. Zorg ervoor dat alle palen even hoog staan door de put wat dieper te maken of er reeds wat zandcement in te gieten om de paal wat hoger te zetten..

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Het is cruciaal dat de palen allemaal even hoog staan om ook mooie horizontale geleiders te krijgen!

Je kan de palen onderling op elkaar afstemmen door middel van een rechte lat en waterpas, een pasdarm of waterpaslaser. Zijn alle palen geplaatst controleer dan nog even of alle palen nog mooi recht staan met de waterpas.

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

Het aantal horizontale geleiders bepalen

Afhankelijk van het effect dat je wil bereiken plaats je de onderste geleider of draad op ongeveer 1,80 tot 2,50 meter hoogte boven de grond.

Wil je maximale privacy, dan kan je op 1,80 m. beginnen. Als je er nog gemakkelijk onder wil kunnen lopen moet je minstens op 2,20 meter boven de grond beginnen. Daarna plaats je om de 20 tot 50 cm een geleider. Je kan zo een palmet bouwen met 2,3,4 of 5 geleiders.

 

De afstand tussen de geleiders kan je zelf bepalen naargelang het effect dat je wil bekomen. Hoe dichter ze bij elkaar staan hoe voller het geheel wordt, maar ook hoe meer werk om aan te binden en te snoeien. Normaal worden er 4 of 5 geleiders geplaatst.

 

Nadat het horizontale regelwerk geplaatst is kan je ook nog een diagonale verstevigingslat aanbrengen. Dit is vooral belangrijk als je met dunne latten werkt of als je langere afstanden moet overbruggen. Je maakt dan een V vorm tussen 2 palen in. Van de linkse paal bovenaan, tot het midden van de onderste geleider en dan terug naar de rechtse paal bovenaan.

 

Eens de leiconstructie afgewerkt is kunnen de bomen geplant worden.

Zie hiervoor Hoe leibomen aanplanten?

 

Relevante artikels:

----------------------------

* Alles wat u moet weten over... Leibomen.

* Leibomen : verschillende mogelijkheden.

* Hoe maak je een leiconstructie?

* Hoe leibomen aanplanten?


Dit artikel gaat over leipalen in de grond steken palen van een leiboomconstructie leiconstructie plaatsenleibomen leiboom

Gepost : 28 feb. 2010
Top 

Onderwerp: "Hoe de palen van een leiboomconstructie plaatsen?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1