Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

fruitbomen verplanten

Ik heb een 2tal jaren geleden fruitbomen geplant van ongeveer 10 jaar oud. Ik had ze voorlopig in een border gezet en zou ze nu graag in een boomgaard gaan zetten. Hoe kan ik deze best verplanten? Als het niet meer met de hand te doen is, met welke soort graafmachine kan dit het beste?

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Kim,

Grote bomen verplanten houdt altijd een risico in.

Het is van het grootste belang een zo groot mogelijke kluit grond rondom de boom uit te steken. Met een graafmachine gaat dit natuurlijk een stuk makkelijker omdat je de boom en kluit in éénmaal kan uithalen en verplaatsen. Je hebt dus een graafmachine nodig die de kluit in 1 maal kan optillen. Als je de bomen met de hand gaat uitgraven loop je het risico dat je meer wortels beschadigd omdat het moeilijk is om de kluit op zijn geheel uit de grond te lichten.

Na het verplanten zou ik aanraden de boom drastisch te snoeien. Door het verplanten neem je sowieso een groot stuk van de wortels van de boom weg. Het kroonvolume wordt dus te groot ten opzichte van het wortelvolume, een reductie van de kroon is dus nodig. In principe moet je evenveel in de kroon wegnemen als je van de wortels beschadigd. Als je dus de helft van de wortels beschadigd moet je dus de kroon ook 50% gaan terugsnoeien. Dit is natuurlijk moelijk in te schatten, je snoeit de boom na het verplanten dus gewoonweg drastisch terug.

Groetjes,

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?