Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info. De levertermijn is 3 à 6 werkdagen

Jan's tuinboek

Onderwerp: "De grootte van plantgoed versus afstand"

   
Door: Bart

Ik heb een tuin van ongeveer 70 m lang waarlangs ik een haag wil planten die uiteindelijk 2 m hoog moet worden.


Ik ben vooral geïnteresseerd in meidoorn en sleedoorn. Mag/kan je die twee door elkaar planten of zou je aanraden ze in groep te planten?


Als je kleine korte plantjes koop, dan moeten ze dichter bij elkaar geplant worden dan wanneer je grote planten koopt? En zo ja, is het dan niet voordeliger om meteen wat groter te kopen, zodat je er minder van nodig hebt omdat ze verder uit elkaar worden geplant?


Ik heb wel een keer gelezen dat je ze na het planten moet terugsnoeien. Maar moet dat? En hoe doe je dat dan? En heeft het dan nog zin om groter te kopen?

Gepost : 26 mei 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Beste Bart,


Meidoorn en sleedoorn is een goede combinatie, ze hebben ongeveer dezelfde groeivorm en stellen gelijkaardige bodemeisen (geen natte of zure grond).

Je kan ze plant om plant mixen of per groepjes zetten, afhankelijk van je smaak. Sleedoorn bloeit iets vroeger dan meidoorn, dus als je ze in groepjes plant, dan zal je haag meer in 'vlekken' bloeien, terwijl plant om plant gemengd je een egalere bloei zal geven.

Wat u vraagt over de verhouding tussen plantgrootte-plantafstand-prijs klopt. Klein plantgoed van mei- of sleedoorn zet je 4 à 5 stuks per lopende meter, groot plantgoed 3 à 4 stuks/lm. Als het volgende plantseizoen er weer aan komt, zal je op de website verschillende maten en prijzen beschikbaar vinden en kan je zelf de afweging maken.

Koop je jong plantgoed, dan is het inderdaad aangewezen om je pas aangeplante planten in te korten, dit kan tot 2/3 van de lengte zijn. Dat lijkt stom, maar is een beproefde methode om pas verplante planten beter te doen aanslaan in de grond; door de snoei geef je de plant een signaal dat ze met afsterven bedreigd wordt, en zal ze 'in spoedtempo' nieuwe scheuten vormen. Niet alleen zullen deze scheuten beter geworteld zijn, en dus sterker en weerbaarder dan de aanvankelijke takken, je zal ook meer takken krijgen en dus een vollere haag. Dit snoeiverhaal gaat niet op als je op de kwekerij voorgevormde haagplanten in grote maten koopt, zogenaamde 'spillen'!


Succes,


Jan

Gepost : 27 mei 2008
Top 

Onderwerp: "De grootte van plantgoed versus afstand"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1