Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Bomen planten

Ik plan in september/oktober het planten van een 5-tal hoogstambomen en een 7-tal halfstam fruitboompjes en ik zou de komende twee weken de grond willen voorbereiden.

Ik graaf een gat van 80 x 80 x 80 cm en vermeng de uitgegraven aarde met… ja, met wat eigenlijk? Met compost, koemest-korrels, humus? En in welke verhoudingen doe ik dat eigenlijk? Heeft het zin om een toestel te kopen dat de zuurtegraad meet van de grond en al naargelang voeg ik de nodige kalk of turf toe?

Overigens, de wisteria met de vallende bladeren lijkt aan de beterhand. Er worden nieuwe blaadjes gevormd, waarvan ik eerst dacht dat het bloemen waren.

Geplaatst door Bart Van de Velde
ATuin

Beste Bart,

Met dit regenweer is het op voorhand maken van de plantgaten en mengen van de plantgrond zeer moedig, maar weinig nuttig; de voedingsstoffen aanwezig in de bodem van je plantgaten en deze die je toevoegt aan de uitgegraven plantgrond zullen uitspoelen met al deze regen, nog voor een boomwortel ze kan opnemen. Ik zou maar enkele dagen op voorhand het voorbereidingswerk aanvatten. Tenslotte begint het ideale plantseizoen voor bomen pas na de bladval, in oktober.

Wat betreft plantgrond-voorbereiding; het is inderdaad niet slecht de uitgespitte plantaarde te mengen met een bodemverbeteraar, om het de wortels te vergemakkelijken 'aan te slaan' in de grond. Met wat je die bodem verbetert, hangt sterk af van welke grond je hebt;

• Turf helpt de grond water (en dus voedingsstoffen) vast te houden en dus geschikt voor een zandgrond. Let wel: turf maakt je grond iets meer zuur. 1 zak per plantgat mengen.

• Grof zand maakt een zware kleibodem luchtig. 1 zak per plantgat mengen.

• Compost bevat veel voedingsstoffen èn is bovendien een goede bodemverbeteraar. 2 emmers compost per plantgat mengen .

• Gedroogde koemestkorrels bevatten veel voedingsstoffen die traag vrijkomen in de grond; dus zonder gevaar op 'verbranding'; een aanrader bij aanplantingen. Reken twee handenvol koemestkorrels per emmer teelaarde.

De zuurtegraad is een ander verhaal. Als je investeert in enkele hoog- en halfstammen, is het controleren van de zuurtegraad van je bodem geen overbodige luxe; maar dan alleen als je een vermoeden hebt van een uitdrukkelijk zure bodem, bv. omdat er niet veel planten willen groeien. De eenvoudige zuurtegraadmetertjes die verkrijgbaar zijn geven een indicatie. Wijst een of andere test uit dat je bodem te zuur (Ph > 7) is, dan is bijkalken beter te doen eind februari-begin maart, als de winter naar zijn einde loopt. Kalken en bemesten combineer je best niet.

Succes,

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?