Jan's tuinboek

Onderwerp: "toegestane hoogte beukenhaag"

   
Door: Anoniem

mijn achterbuur heeft mij voor de vrederechter gedaagd omdat volgens haar mijn beukenhaag te hoog is, en zij eist dat ik die inkort tot op hoogte van de door haar geplaatste houten omheining. De hoogte van de haag is 2,60 m haar omheining is 2,10 m. De reden is niet zozeer de hoogte van de haag, maar maar wel dat ze woorden gehad heeft met mijn echtgenote. Deze haag staat daar reeds 30 jaar en wordt ieder jaar proffesioneel gesnoeid.Zij woont daar pas 5 jaar en heeft nooit iets gezegd.

Gepost : 4 nov. 2008
Top 
Door: Bart

Ik ben geen jurist dus zou je beter raad vragen aan een advocaat of een rechtswinkel. Een eerste gesprek met een advocaat hoeft niet veel te kosten. Je bent ook niet verplicht om te verschijnen voor de vrederechter en zelfs een 'vonnis' van een vrederechtbank moet niet uitgevoerd worden. Alhoewel het voor de vrederechter natuurlijk van weinig respect getuigt om niet op te dagen en je daardoor ook geen blijk geeft van goede wil. En een vredrechter probeert jullie te verzoenen. Een compromis te zoeken.


Ik dacht dat de maximumhoogte van een schutting op de perceelsgrens 2 m is. De maximumhoogte voor een haag op de minimumafstand (ongeveer 50 cm) van de perceelgrens is 1,50 m. Alhoewel, als jij kan bewijzen dat jouw haag daar al écht 30 jaar staat dan gaat het om een soort van verworven recht/erfdienstbaarheid en de buur kan niet meer vragen om jouw haag te rooien. Ook het feit dat de vorige bewoners het toegestaan hebben betekent - dacht ik toch - dat de nieuwe bewoners akkoord moeten gaan met de bestaande situatie. Ze hebben tenslotte de situatie kunnen zien voor de aankoop van hun woning. Wat niet wil zeggen dat alles toegelaten is. Staat jouw haag op de wettelijke afstand voor hoogstammen dan maakt het volgens mij niet uit hoe hoog je ze laat worden.


De wettelijke afstanden verschillen van plaats tot plaats. In sommige gemeenten in het Aalsterse is de wettelijke afstand voor laagstammen en hagen 42 cm en voor hoogstammen amper 86 cm ! In veel andere gemeenten zijn de afstanden respectievelijk 50 en 200 cm.

Gepost : 5 nov. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Voor de hoogte van hagen langs perceelsgrenzen wordt in de wetgeving in feite niets gezegd. Enkel de afstand van laagstammen en hoogstammen ten opzichte van de perceelsgrens is wettelijk bepaald. Dit is respectievelijk 50 en 200 cm.

Het is dus aan te raden om bij de gemeente nadere inlichtingen in te winnen of hier een lokale regeling geldt.

Gepost : 5 nov. 2008
Top 

Onderwerp: "toegestane hoogte beukenhaag"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1