Jan's tuinboek

Onderwerp: "moeilijk groeiende haag"

   
Door: Vragen van

Beste,


een kleine 3 jaar geleden hebben een haag ( groene beuk) laten planten van meer dan 50m en deze groeit sindsdien zeer slecht. Vorig jaar hebben we door iemand anders de kapotte boompjes eruit gehaald en nieuwe geplant, maar deze zijn natuurlijk veel kleiner dan de andere. Sommige groeien ook veel sneller dan de andere. Nadat de 2de tuinman geweest was, had ik er kokosnootschelpen tussen gegooid (slechts over enkele meters om het resultaat eerst af te wachten) tegen het onkruid, maar achteraf zei hij dat ik dat beter niet deed aangezien ik daarmee de haag ook verstikte. Wat is nu waar en hoe krijg ik een deftig groeiende haag?

we hebben moeilijke grond. Als het regent is de grond goed nat en als 1 uur de zon schijnt is hij kurkdroog en hard. De 2de tuinman had bij het vervangen van de boompjes potgrond onder de grond gemengd, maar ook niet alle boompjes groeien.


Sophie

Gepost : 25 mei 2013
Top 
Door: Jan de tuinman

Sophie,


Je hebt inderdaad te maken met een moelijke grond. En daar zit het probleem en nergens anders. De kokosschilfers die je tussen de planten aangebracht hebt, zijn geen probleem.


Het water dat op de grond staat bij regen: dat is een probleem. Zowat alle planten hebben het daar moeilijk mee. Als er water op de grond staat heb je eigenlijk een moeras, en daar groeien totaal andere planten dan de traditionele "tuinplanten".


Bodemverbetering is hier het ordewoord. Ofwel ligt uw ondergrond danig hard dat die het water niet snel genoeg doorlaat. Dit komt nogal eens voor, vooral bij nieuwbouwwoningen. Ofwel zit je met een zware kleigrond. Of met een combinatie van de twee...


Bodemverbeteraar of groencompost door de grond werken, eventueel ook rijnzand inwerken is hier een oplossing. En vooral ook: diep genoeg doorwerken zodat de ondoordringbare laag die vrijwel zeker aanwezig is, doorbroken wordt. Ik denk hierbij aan spitten met een minigraver.


Groeten,

Jan

Gepost : 25 mei 2013
Top 
Door: Sophie

Wil dit zeggen dat ik mijn hele tuin moet omspitten en de haag die ik laten planten heb er uit moet?

dat zie ik niet echt zitten...


Sophie

Gepost : 26 mei 2013
Top 
Door: Jan de tuinman

Sophie,


De haag er uithalen om de grond los te spitten zou ik niet doen. Je zal er meer kwaad dan goed mee doen. Rondom de haag losspitten en bodemverbetering inwerken.


Het probleem dat je aangeeft nl: dat het water op de grond staat bij regen, en dat de grond nadien kurkdroog en hard wordt, laat vermoeden dat het water eigenlijk verdampt in plaats van in de grond te dringen. Dit doet een harde ondoordringbare laag vermoeden die het doorsijpelen van het water verhindert.


Dit is een typisch probleem dat zich zowat altijd voordoet als er gebouwd of verbouwd wordt. De bouwwerken gaan voor alles, de rest is parking en stockageruimte. Met een verdichte grond tot gevolg... Losspitten met een minigraver is vaak de meest geschikte oplossing. Dat is nogal ingrijpend, maar het is de enige manier om de ondoordringbare laag te doorbreken.


Groeten,

Jan

Gepost : 27 mei 2013
Top 
Door: Sophie

Hoe diep moet ik dan losspitten en welke bodemverbetering werk ik er dan het beste in?


Sophie

Gepost : 27 mei 2013
Top 
Door: Jan de tuinman

Sophie,


Als je dit aanpakt met een minigraver is een halve meter diep spitten geen groot probleem. Wellicht kan je dan ook de harde onderlaag makkellijk detecteren. Zorg er dan voor dat deze goed doorbroken is. Kan je niet anders dan handmatig werken, dan zou ik zeggen " zo diep als mogelijk", één of twee spasteken diep is dan realistisch.


Op bodemverbetering bespaar je best niet. De goedkoopste oplossing is groencompost die je in bulk laat aanvoeren. Je kan ook bodemverbeteraar inwerken.


Als je te maken hebt met een zware kleigrond kan je naast groencompost ook rijnzand inwerken. Zo krijg je een lichtere grond die beter doorlatend is.


Groeten,


Jan

Gepost : 2 jun. 2013
Top 

Onderwerp: "moeilijk groeiende haag"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1