Tussen 20/12 en 10/01 zijn er geen leveringen.
Het is mogelijk dat bestellingen geplaatst na 12/12 pas in 01/22 geleverd zullen woprden

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Haag kapot, wie is verantwoordelijk?"

   
Door: Jan de tuinman

Geachte,

2 jaar geleden hebben wij door onze hovenier een haag laten aanplanten rond onze woning.

Blijkt nu dat alle sparren "Thuya Atrovirens" kapot gaan met uitzondering van een 20 tal naast elkaar gelegen sparren. (deze werden als eerste gepland)

We lieten onze tuinman terugkomen (ivm garantie...) maar hij zegt dat het aan onze grond gelegen is (te vochtig) en dat er nooit iets anders op onze grond zal groeien. We wonen wel in een verkaveling met overal groen om ons heen!

enkele vragen:

- kan het zijn dat "wij" de verkeerde keuze van planten deden?

- kan het zijn dat onze tuinman de eerste 20 zorgvuldiger aangepland en bemest heeft dan de rest?

- kan het zijn dat er nooit niets zal groeien op onze grond?

- heeft het nog zin om aan te dringen op nieuwe sparren of plaatsen we beter iets anders of beter niets meer?

Met dank om tijd te nemen voor mijn probleem


Met voorname hoogachting,

Isabel Boudry

Gepost : 24 mrt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Het lijkt mij dat Thuja plicata 'Atrovirens' een degelijke keuze is als haagplant. Als haagconifeer is dit eigenlijk zonder meer de meest solide haagplant.

Dat de eerste 20 zorgvuldiger aangeplant zijn dan de rest en dat alle andere planten sterven doordat ze minder zorgvuldig aangeplant zijn lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

Normaal gezien zal uw tuinaanlegger u een aantal voorstellen gemaakt hebben qua plantenkeuze. De plantenkeuze wordt dus in overleg tussen de bouwheer en de tuinaanlegger bepaald. Tenzij hij u toen afgeraden heeft om Thuja plicata 'Atrovirens' te planten is hij dus impliciet akkoord gegaan met de plantenkeuze.


Dat nooit nog iets zal groeien op deze grond is volledig onjuist. Mogelijk moet er wel aan uw grond gewerkt worden (bvb diepspitten en/of draineren; bodemverbetering...). Mogelijks is de drainage van uw grond niet in orde of werd het grondwerk onoordeelkundig uitgevoerd. Bvb in te natte omstandigheden met bodemverdichting als gevolg.

Dezelfde sparren aanplanten zonder de oorzaak van de sterfte te kennen of zonder aan de grond te werken lijkt mij geen goede optie, ook iets anders aanplanten lijkt mij een riskante zaak: als thuja sterft zullen de meeste andere soorten ook niet goed groeien.


Groeten,


Jan

Gepost : 25 mrt. 2009
Top 

Onderwerp: "Haag kapot, wie is verantwoordelijk?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1