We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Verrijk uw compost met compostwormen"

   
Door: Jan de tuinman

Verrijk uw compost met compostwormen.....en steun een goed doel!

Composteren is het omvormen van snoeisel, bladeren en resten van groenten en fruit met als resultaat een uitstekende bodemverbeteraar. Doordat compost gemaakt is van zuiver plantenmateriaal, bevat het dus ook alle voedingsstoffen die een plant van nature nodig heeft. Tijdens het composteringsproces geschiedt namelijk hetzelfde natuurlijke proces als bij het verteren van plantenmateriaal in of op de bodem.

De kwaliteit van compost wordt aanzienkijk verhoogt als er wormen aanwezig zijn in de composthoop. De compostwormen helpen namelijk mee met het beluchten van de compost door het graven van gangen.

Bij “wormencompost” is het dan ook niet nodig om de composthoop om te keren. Geen heen en weer scheppen van compost dus. Zo bespaart u zichzelf een hoop werk; de wormen werken voor u. Uw eigen personeel die u enkel van huisvesting en voeding moet voorzien, voeding die u anders toch maar weg smijt.

Compostwormen zijn tevens zeer noeste werkers. Daardoor is wormencompost veel vlugger klaar dan compost zonder wormen. Met het juiste aantal kunt u in 8 weken tijd uw GFT-afval of mesthoop in gezonde, bruikbare vermicomost omzetten. Daarenboven is wormencompost van een betere en fijnere samenstelling dan gewone compost. De voedingsstoffen zijn nog beter beschikbaar voor de planten dankzij de toevoegingen uit het maag- en darmstelsel van de worm.

Maar... die wormen komen niet vanzelf in uw composthoop.

In de tuin komen soms wel mestwormen voor die de weg naar uw compostvat kunnen vinden maar het gaat hier echter over kleine hoeveelheden. Om wormencompost te maken moet de volledige composthoop door de worm opgegeten worden en daarvoor heeft u een heus leger aan compostwormen nodig. Een compostworm eet dagelijks gemakkelijk de helft van zijn lichaamsgewicht op. Indien u dagelijks gemiddeld 1 halve kg GFT afval hebt dan zal 1 kg wormen 1 dag nodig hebben om het verteerde GFT afval tot wormencompost om te vormen. Dat er 1 kg compostwormen uit uw tuin in uw composthoop terecht komt is echter zeer onwaarschijnlijk, u moet meer denken aan een tiental gram.

De oplossing: Het wormencompost starters-pakket van “De levende tuin”

Op de website www.levendetuin.be vindt u alle mogelijke informatie over het gebruik van wormen in het composteringsproces en u kan er ook een pakketje wormen aankopen dat u opgestuurd wordt.

Met de aankoop van een pakket sponsort u tevens een goed doel: de vzw Andromeda. Deze helpt kinderen die een moeilijke periode doormaken door het organiseren van o.a. paardenweekends en kampen.

U kan natuurlijk ook gewoon het goede doel steunen zonder dat u zich daarvoor een kolonie wormen hoeft aan te schaffen.

Meer info daarover op deze pagina

Toepassingen van wormen

Vermi-compost: (= wormencompost)...

De compost gemaakt door compostwormen noemt men wormencompost of vermicompost.

Vermicompost heeft minder geurhinder en verloopt vlugger dan composteren zonder wormen. Dankzij het starterpakket krijgt de compost ook een toevoeging van gunstige mineralen, enzymen, spoorelementen, micro en macro-organismen waardoor er een goede bodemverbeteraar wordt verkregen.

Bodemverbetering

De vermicompost kan geoogst worden zodra de wormen de compost verlaten en naar de verse compost trekken. Door de vermicompost in de tuin te gebruiken wordt het bodemleven verrijkt en gestimuleerd met micro- organismen, sporenelementen, mineralen en gunstige enzymen. De luchttoevoer in de grond wordt verbeterd. Tevens is er een betere worteling van de planten waar te nemen waardoor de planten gezonder en minder vatbaar voor ziektes zullen zijn. Ook zal de bodemstructuur verbeteren waardoor water, warmte en voedingsstoffen beter worden vastgehouden wat de planten ten goede komt.

De wormen zelf kunnen ook in de tuin worden losgelaten . Zij zullen de grond luchtig maken en voorzien van een constante aanvoer van gezonde humus. Er zal minder bemesting nodig zijn doordat de aanwezige voedingsstoffen in de bodem en erop beter door de planten opgenomen worden. De tuin als natuurlijk micromilieu komt hierdoor al beter in het bereik.

kweek vis- en voedingswormen

De wormen kunnen gebruikt worden als viswormen of voedingswormen. Wanneer de dieren goed gehuisvest worden en naar behoren van de juiste voedingsstoffen voorzien, zullen zij zeer vlug kweken en zelf instaan voor de aanmaak van nieuwe vis- en voedingswormen. Kippen zijn verlekkerd op deze wormen. Door regelmatig enkele wormen in hun loopren los te laten kunnen de kippen zelf op zoek naar hun eiwitrijke voedsel. Ook wormetende vissen, vogels en reptielen zullen blij zijn met deze versnapering. Het starterpakket bevat wormen van alle leeftijden en wormeieren die een volgende generatie wormen kunnen verzekeren.

Relevante artikelen:

Gepost : 5 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "Verrijk uw compost met compostwormen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1