ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "bodem verbeteren alvorens de tuin in te richten?"

   
Door: Jan de tuinman

Moet ik de bodem verbeteren alvorens de tuin in te richten?

De vruchtbaarheid van je tuingrond is afhankelijk van de structuur, het humusgehalte, de zuurtegraad en de voedingstoestand en de grondwaterstand.

De ideale tuingrond heeft een goede kruimelstructuur, bevat vrij veel humus, heeft een grondwaterstand van 1 à 2 m onder het bodemoppervlak en een zuurtegraad van 5 à 7 en is door organische bemesting voorzien van stikstof, fosfor, kali, kalk, magnesium en spoorelementen, allemaal in de juiste verhouding.

We moeten echter niet allemaal deze ideale tuingrond nastreven; bij de verscheidenheid aan grondsoorten past immers een nog grotere verscheidenheid aan plantensoorten. Plant die planten die geschikt zijn voor de bodem in je tuin. Elke bodem heeft zijn structuur, organisch stofgehalte en voedingstoestand.

Heb je van nature een zure zandbodem, denk dan 2 x na vooraleer hem met intensieve bekalking minder zuur te maken. Je mist er immers een prachtig aanbod van zuurminnende bomen, struiken en bloemen door: sier-esdoorns en-prunussen, toverhazelaars, rhododendrons, heidesoorten, enz Wil je de zuurtegraad toch wijzigen, gebruik dan kalk. Deze zorgt ervoor dat de pH van je bodem verhoogd wordt en dat het voedsel in de bodem beter beschikbaar wordt voor de planten.

Kalk wordt meestal in de herfst en de vroege winter aan de grond toegevoegd.Heb je van nature een zware kleibodem, overweeg of je de grote kost van grondwerken doet die meer zand in de grond brengen of het grondwater beter afvoeren; heel wat tuinplanten groeien ook graag of zelfs liefst op die zware gronden, denk maar aan Kornoelje, Hortensia, Viburnum, Weigela, Wilg, Es, Els, Wilde kastanje. Een greep uit de vaste planten: Vrouwenmantel, Daglelie, Hosta, Ligularia, Polygonatum, Phlox om er maar een paar te noemen.

Boodschap is dus: wil je tuinieren, leer dan je bodem kennen. Zij geven je een indruk van de voedingstoestand en de pH van je tuingrond. Wil je een nauwkeuriger analyse van je bodem, dan kan je de bodemkundige dienst van België contacteren voor een gedetailleerd bodemonderzoek en bemestingsadvies.

Voor meer informatie over de verschillende grondtypes klik hier.

Gepost : 14 mrt. 2008
Top 

Onderwerp: "bodem verbeteren alvorens de tuin in te richten?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1