Jan's tuinboek

Onderwerp: "Woekerende bamboe van de buur in mijn gazon"

   
Door: Jan de tuinman

Geachte,

Mijn buur heeft een bamboe en de wortels zitten al tot in mijn gazon.

Dient er een afstand gerespecteerd worden wanneer men deze bamboe plaatst want hij weigert er iets aan te doen.

Hopende op een seintje, dank ik u bij voorbaat.

Vriendelijke groetjes,

Martine

Gepost : 24 jun. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Martine,


Voor een laagstam of struik dient een afstand van 50 cm gerespecteerd te worden. Voor een hoogstamboom een afstand van 2 meter. Het lijkt mij het meest logisch een bamboe kan te beschouwen als een struik.

De 50 cm. slaat op de afstand van de plantvoet tot aan de perceelsgrens, bij struiken is dit meestal duidelijk te bepalen, bij die bamboe van uw buur ligt dat natuurlijk wat moeilijker omdat deze constant uitbreidt. Je mag er wel van uitgaan dat je hier de afstand kan nemen van de dichtste bamboestengels tot aan de perceelsrand. Staan de dichtstbijzijnde bamboestengels dichter dan 50 cm van de perceelsgrens dan komt het mij voor dat je inderdaad een juridische grond hebt om te klagen en te eisen dat die bamboe tot op 50 cm van de perceelsrand teruggebracht moeten worden.


Er zijn mij geen rechterlijke uitspraken bekend die aangeven hoe die afstanden voor een bamboe gebruikelijk geïnterpreteerd worden. Enkel een rechter kan hier uitspraak doen of die bamboe al of niet te dicht staat. Ik geef hier enkel de visie weer die experten waarschijnlijk (maar niet zeker) zullen volgen.

Over bamboewortels die in uw gazon uitschieten bestaat geen regelgeving. Mogelijks is er een optie door te stellen dat uw gazon beschadigd is door de nalatigheid van uw buur. Het veldwetboek stelt wel dat je overhangende takken kan laten verwijderen en dat je wortels van bomen of struiken van uw buurman op uw eigendom mag afhakken, maar van woekerende bamboewortels is niet meteen sprake.

Laat het dus duidelijk zijn: een eenduidig antwoord op deze vraag geven is moeilijk, de interpretatie van de voorschriften in het veldwetboek zijn de bevoegdheid van een rechter.


Daarnaast blijft nog het feit dat een woekerende bamboe helemaal niet zo eenvoudig te verwijderen is!


Relevante artikels:

* Afstand van beplantingen t.o.v. buren.

* Hoe woekenrende bamboes intomen: rhizoombarriére


Groeten,


Jan

Gepost : 25 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "Woekerende bamboe van de buur in mijn gazon"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1