Jan's tuinboek

Onderwerp: "Winteropruiming in de tuin."

   
Door: Jan de tuinman

Winteropruiming in de tuin.

In de winter ligt de tuin enkele maanden zo goed als stil. hét ogenblik dus om de tuin eens onder handen te nemen, alles op te ruimen en eventueel achterstallig snoeiwerk te doen. De winter is nu ongeveer halfweg, dus als je het winteronderhoud nog niet gedaan hebt is het nu tijd om het te gaan plannen voor de volgende weken.

Je kan aan de winteropkuis beginnen vanaf begin december: (vanaf het ogenblik dat het blad van de planten gevallen is). De uiterste datum is wanneer de eerste voorjaarsbloeiende bollen boven de grond komen piepen, pakweg tot eind februari., maar dan is het eigenlijk al te laat.

Vanaf het ogenblik dat de planten beginnen uitlopen loop je het risico het jonge schot te beschadigen en ontluikende vroegbloeiende bollen als crocussen en narcissen te onthoofden. Stel de winterschoonmaak in de tuin dus niet uit tot in het voorjaar.

Het afgevallen blad hark je samen en breng je naar het containerpark of laat je composteren op de composthoop. De verdroogde bladeren van siergrassen als Pennisetum (Lampepoetsersgras), Miscanthus (Prachtriet), Deschampsia (Smele), Molinia (Pijpenstrootje) ... knip je af op een tiental cm van de grond. De verdroogde stengels van vaste planten knip je af tot tegen de grond en voer je af richting composthoop

Wil je de grond nog wat verbeteren en de planten van voedingsstoffen voorzien voor het komende groeiseizoen spreidt dan een laag verteerde compost tussen de planten open en spit die ondiep in. (zie ook "Eigen compost gebruiken in de tuin")

Ook de randen van het gazon kan je in het winterseizoen afsteken. Zo gaat uw tuin netjes het voorjaar in.

Hou in de winter ook het onkruid in de gaten: de kleine onkruidjes vallen in de winter niet erg op en het lijkt er op dat ze de winter niet zullen overleven. Niets is minder waar: in het voorjaar gaan deze onkruiden snel groeien en uitzaaien: verwijder dus al het onkruid uit je tuin, ook in de winter. Zie ook: Hoe onkruid voorkomen?

Controleer boompalen en boombanden Jonge bomen die door weer en wind heen en weer geschud worden houden het niet lang uit. Een boompaal waar de stam aan vastgebonden wordt, is geen overbodige luxe. Controleer jaarlijks of de boombanden nog losjes zitten zodat de banden niet ingroeien in de stam.

Relevante artikels: Hoe een boompaal plaatsen.

Vergeet ook je grasmachine niet. De winterperiode is natuurlijk ideaal om eens een groot onderhoud uit te (laten) voeren.

Gepost : 7 feb. 2010
Top 

Onderwerp: "Winteropruiming in de tuin."

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1