We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "werken in de tuin begin maart"

   
Door: Jan de tuinman

De tuin begin maart

 

 

Maart is een ideale plantmaand. Alle planten kunnen nu geplant worden: bomen, struiken, siergrassen en varens, Bamboe,  vaste planten, bodembedekkers, rozen,...zowel op blote wortel, met aardekluit als in een pot.

Planten beginnen binnenkort aan een sterke groeischeut waarbij ze veel water en voedsel nodig hebben. Als je voor deze groeischeut nog kan planten zal je het natuurlijke ritme van de planten het minst verstoren.
Planten in het vroege(!) voorjaar zoals nu, geeft daardoor een duidelijk beter resultaat.

Na de winter is maart het beste ogenblik om nieuwe planten te gaan aanplanten en voor planten op blote wortel is maart zelfs de laatste maand om zonder veel risico te planten. Eenmaal deze planten nieuwe scheutjes krijgen kan je de meeste soorten best niet meer verplanten! 


TIP: Stel de aanplanting van planten op blote wortel nu niet langer uit. 

Elke dag dat ze nu reeds in de grond zitten kunnen ze nieuwe worteltjes aanmaken en zijn ze zo beter bestand tegen de warme en droge dagen eraan komen.


- De vroege lente is een goede periode om hagen zoals beuk (Fagus), haagbeuk (Carpinus), Ligustrum,... met blote wortel te gaan planten. Haagplanten aanplanten in het voorjaar.

- Eens de vorst verdwenen is kan je terug beginnen met aanplanten. Er is wel nog kans op nachtvorst, maar dat is op zich geen probleem.

- Bij aanhoudende vorst kan natuurlijk niet meer geplant worden en is het ook best om dat niet te proberen. 
  Meer informatie in deze artikels: Vanaf wanneer terug beginnen planten na de winter? of Wanneer kan ik (niet) planten.

- Begin maart is een ook een goed ogenblik om rozen aan te planten: Rozen planten

Plantenkeuze

--> planten die bloeien in maart: een overzicht

--> Planten zoeken via de kenmerkenpagina

--> Hoe de kenmerkenpagina gebruiken?

Wat te doen in de tuin:

Normaal gezien verrast de natuur ons begin maart met de eerste lente-achtige dagen.

Het is wel nog koud maar als de zon schijnt kan je de tuinwerkzaamheden onder aangename omstandigheden aanvangen.. De natuur heb je natuurlijk niet in de hand en als het toch nog vriest in deze periode dan kan je beter nog wat geduld oefenen.

Bij vriesweer blijf je namelijk beter uit de tuin: je trapt het gras kapot, takken van struiken en heesters kraken makkelijker bij vorst, bodembedekkers trap je kapot,... De planten hebben het al zwaar te verduren bij vorst, als je ertussen gaat werken vererger je dat alleen maar.

Preventief:

- Geef onkruid geen kans, zorg dat onkruid verwijderd is voor het zich kan uitzaaien en probeer nieuwe onkruidvorming te voorkomen. Hoe onkruid voorkomen

- Hou planten in potten en bakken die binnen overwinteren goed in het oog, deze beginnen misschien al uit te lopen en vragen dus meer water. Begin maart kan de temperatuur op zonnige dagen in serres en orangeries al flink oplopen met als gevolg dat de planten beginnen uit te lopen. Eénmaal de planten uitlopen stijgt de verdamping en moet de plant stilletjesaan meer water krijgen.

- Controleer leylandihagen (Cupressocyparis leylandii ) in het voorjaar regelmatig op een aantasting van takluis. Een aantasting snel doorbreken en de schade is onherstelbaar! Bij het verschijnen van gele of bruine vlekken is het eigenlijk al te laat en moet je direct ingrijpen om erger te voorkomen. leylandii haag wordt bruin - takluis

Algemeen / Tuinonderhoud

- Gedurende de winter heeft het mos mogelijk (grote) delen van uw gazon ingepalmd. Het gazon na de winter.

- Breng steunmateriaal aan bij hoog-groeiende planten. Steunen van hoog-groeiende planten

- Begin maart revitaliseren we het gazon na de winter. Gazon: verticuteren en bemesten na de winter.

- Naargelang de weersomstandigheden kan je binnenkort de winterbedekking van de gevoelige planten verwijderen. Controleer nu reeds of er zich nog geen nieuwe scheuten vormen onder de bedekking.

- Siergrassen zoals Pennisetum en Miscanthus kunnen nu tot op een tiental centimeter boven de grond afgeknipt worden.

Snoeien

- Planten met decoratieve wintertakken kunnen nu gesnoeid worden. Snoeien van wintertakken zoals Cornus en Salix...

- Slordige klimplanten kan je nu te lijf gaan. Ze zijn nog niet echt aan de groei maar ze beginnen wel uit te lopen: je ziet dus goed welke takken dood zijn en welke niet. Kamperfoelie (Lonicera), Klimop (Hedera), Klimrozen enWinterjasmijn (Jasminum) mogen sterk ingesnoeid worden.

- Rozen kunnen in maart gesnoeid worden: Rozen snoeien

Onkruidbestrijding

- Controleer uw tuin vanaf nu regelmatig op onkruid en grijp direct in voor het onkruid zaad gaat vormen: “Hoe onkruid voorkomen”

Ziektes en insecten

- Controleer leylandihagen (Cupressocyparis leylandii ) in het voorjaar regelmatig op een aantasting van takluis. Een aantasting snel doorbreken en de schade is onherstelbaar! Bij het verschijnen van gele of bruine vlekken is het eigenlijk al te laat en moet je direct ingrijpen om erger te voorkomen. leylandii haag wordt bruin - takluis

Terras en balkon

- Hou planten in potten en bakken die binnen overwinteren goed in het oog, deze beginnen misschien al uit te lopen en vragen dus meer water. Begin maart kan de temperatuur op zonnige dagen in serres en orangeries al flink oplopen met als gevolg dat de planten beginnen uit te lopen. Eénmaal de planten uitlopen stijgt de verdamping en moet de plant stilletjesaan meer water krijgen. Controleer tuinmeubelen, parasols, barbecues etc.. Misschien moeten bepaalde zaken hersteld of eens grondig onder handen genomen worden? Geef ze eventueel nu al een grondige poetsbeurt zodat je binnenkort optimaal kan genieten van de eerste zonnige dagen.

Aanplanten:

* Plantenkeuze

* Praktisch: Het planten. Hoe, wat, wanneer?

Tuinonderhoud:

* Algemeen / Tuinonderhoud

* Onkruidbestrijding

* Bemesting

* Snoeien

* Ziektes en insecten

* Terras en balkon

* Diverse

Tuinontwerp:

* Een tuinontwerp hoe pak ik het aan?

Gepost : 7 mrt. 2011
Top 

Onderwerp: "werken in de tuin begin maart"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1