Jan's tuinboek

Onderwerp: "Wat te doen in oktober"

   
Door: Jan de tuinman

Wat te doen in oktober

September/oktober is hét moment om containerplanten (planten in pot) te planten. Het is nog warm genoeg en de bodem is vochtig genoeg om ervoor te zorgen dat je planten goed inwortelen, zonder dat je veel moet begieten. Deze planten zullen tegen het volgende voorjaar reeds goed ingeworteld, en aangepast zijn aan hun nieuwe standplaats om vlot uit te lopen. Je wint dus een plantseizoen als je in het najaar plant. Een plant in het voorjaar geplant zal nog moeten 'aanpakken' en zal pas in de zomer beginnen groeien. Een plant in het najaar geplant is het volgende voorjaar meteen mee bij de eerste groeiperiode.

In oktober kan volop verder geplant worden, niet alleen containerplanten maar ook planten met blote wortel zijn vanaf dan ter beschikking. Zorg er echter voor dat de blote wortels niet uitdrogen, dek de wortels af met een vochtige doek of deken en zorg ervoor dat ze niet in de wind of de volle zon liggen. Dompel ze voor het planten even in een emmer water.

Als je plant, neem dan eerst de bodem onder handen. De bodem zorgt voor verankering en voeding van de planten. Werk voor het planten bodemverbeteraars in de grond. Meng groencompost, turf en meststoffen in de grond voor je gaat planten.

Vergeet het gazon niet een laatste bemestingsbeurt te geven. Zo gaat uw gazon frisgroen en met een gesloten graszode de winter in. Dit is belangrijk om mosvorming tijdens de winter tegen te gaan. Mos groeit immers tot het vriespunt, gras stopt met groeien bij ongeveer 6° C. Mos heeft de kwalijke eigenschap om van deze momenten te profiteren om de open plekken in uw gazon te koloniseren. Later in het najaar nog verticuteren is af te raden. Bij het verticuteren krijg je een 'opener' grasmat. Het risico dat het mos deze open plekken gaat inpalmen is op dit ogenblik te groot omwille van de toegenomen vochtigheid.

Zet bij het maaien de grasmaaier een standje hoger, en controleer nog even het mes. Nog wat kalk op het gazon is nu de boodschap. Een gazon dat goed de winter ingaat staat sterker voor het winterseizoen en mos krijgt geen kans! Mos zal de kalk niet appreciëren, mos groeit veel liever op een ietwat zure ondergrond. Het is nu ook het ideale moment om een nieuw gazon te zaaien of om eventuele hitteschade aan je gazon te repareren.

Ook het scheerwerk kan nu verder gaan. Scheer nu de hagen die nog niet geschoren zijn en geef de andere een tweede scheerbeurt. De scheerwonden kunnen nog wat recupereren, maar toch zal uw haag niet meer uitlopen, strak geschoren tot in het voorjaar dus. Voor buxus is het nu het ideale moment om te scheren. In volle zomer is de kans op verbranden immers te groot.

Gepost : 30 sep. 2008
Top 

Onderwerp: "Wat te doen in oktober"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1