Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Vorstschade na de winter – mijn haag is bevroren

 

Na een strenge vorstperiode zien we vaak bruine bladeren verschijnen bij planten die normaal groenblijvend zijn. Gaan deze planten nu volledig afsterven? Meestal loopt het zo’n vaart niet…

Het groenblijvende bladerdek van deze planten beschermt de takken binnen in de struik of haag tegen de strenge vorst. De bladeren zijn geheel of gedeeltelijk bevroren, maar de takken zijn (meestal) niet bevroren. Als je met je vingernagel een stukje schors wegkrabt zie je normaal frisgroene, sappige bast verschijnen. In dit geval betekent dit dat deze tak nog niet bevroren is. De bladeren zijn misschien bevroren maar de takken zijn nog intact, de plant zal in de loop van het voorjaar opnieuw uitlopen en nieuwe bladeren vormen.

In zeldzame gevallen zullen ook de takken van de wintergroene planten geheel bevroren zijn, maar het is nu toch al meer dan 25 jaar geleden dat dit nog eens voorgevallen is. Maar zelfs als dit het geval is zullen deze de meeste planten terug vanaf de grond uitlopen en nieuwe takken vormen.

Vorstschade, wat moet ik doen?

In het begin wacht je best gewoon af, je hoeft niet meteen iets te doen. Eventueel kan je reeds de meest verdorde bladeren verwijderen. De meeste planten zullen terug in april opnieuw blad maken en de vorstschade valt meestal nog wel mee. Het is pas in het late voorjaar, als het meeste nieuwe blad gevormd is dat de omvang van de vorstschade duidelijk zal zijn. Op dode takken, of volledig afgestorven planten zal geen blad staan.

Vanaf dan kan je de afgestorven delen van de planten gaan wegknippen. Als je twijfelt of de plant volledig afgestorven is wacht dan nog even met de planten volledig te verwijderen. Heel vaak zullen de planten terug uitlopen vanuit de grond. Het is pas in het begin van de zomer dat je eigenlijk kan vaststellen of de wortel terug begint uit te lopen of dat de plant afgestorven is.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?