Jan's tuinboek

Onderwerp: "verplanten van grote planten"

   
Door: Chantalle

Ik ga in de herfstvakantie (week v.a. 17/10) mijn tuin renoveren (het tijdstip is noodgedwongen), maar er zal het e,e,a, herplant moeten worden, w.o. Magnolia (nog klein), pioenrozen, hertshooi groot, Hortensia;s, Ph;oxen en Lavatera.

Kan dit zonder al te veel schade en hoe??

Gepost : 4 okt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Chantalle,


Magnolia is wellicht de moeilijkste om te verplanten. Steek een zo ruim mogelijke wortelkluit uit en tracht die kluit bij het verplanten ook zo intact mogelijk te houden. Snoei hem na het verplanten ook een beetje in. Magnolia mag je eigenlijk niet zo veel snoeien. De takken enkel 10 à 20 cm inkorten. Als er nog bladeren aan de plant hangen trek je die er ook best allemaal af. Zo zal de plant niet te lijden hebben aan vochttekort.

Pioenrozen zijn nogal honkvast wat hun standplaats betreft. Het is dus mogelijk dat hij na het verplanten enkele jaren niet zal bloeien. Voor het verplanten kan je de planten wat vroeger dan normaal afknippen tot tegen de grond.

Hertshooi zal niet veel problemen opleveren bij het verplanten. Je mag de plant drastisch insnoeien, je knipt de gehele plant terug tot op 10 à 20 cm van de grond. Daarna dun je de overgebleven stengels uit tot je nog een tiental takken overhebt.

Phloxen kunnen makkelijk verplant worden. Je knipt ze af tot tegen de grond bij het verplanten.

Hortensia kan wat moeilijk doen. De zekerste manier om hem terug in orde te krijgen is de plant afknippen tot op 10 à 20 cm van de grond. Volgend jaar zal je wel geen bloemen hebben maar de plant zal niet gaan tanen door het verplanten.

Lavatera snoei je best terug in tot op 40-50 cm van de grond. Let er bij Lavatera wel op dat de plant afgedekt wordt met stro of mulch om vorstschade te voorkomen.


Succes,


Jan

Gepost : 4 okt. 2009
Top 
Door: Chantalle

Jan,

hartelijk bedankt voor deze tips!! Nu moet het zeker lukken.

Maar wat betreft het snoeien van de Magnolis: in mijn vorig hui had ik een Magnolis gepland, die eigenlijk geen

boom mocht worden, i.v.m. buren (zon).

Ik heb toen iedere keer in de beginfase de onderste takken eraf gehaald en later elk jaar gesnoeid zodat

hij nooit hoger kwam als de dak van het schuurtje.

Hij bloeide overdadig en soms wel tweemaal per jaar!!!

Gepost : 4 okt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Chantalle,


Dat je uw magnolia elk jaar snoeit is geen probleem voor de bloei. Als je maar op het juiste ogenblik snoeit, na de bloei. Wat hier wel het geval geweest moet zijn.

Het probleem is dat magnolia veel waterloten zal vormen als je teveel takken ineens wegneemt. Omdat je jaarlijks en niet al te veel ineens hebt weggesnoeid stelt zich geen probleem. Snoei die magnolia ineens sterk terug en je krijgt onesthetishe waterloten, wat ook niet de bedoeling kan zijn.

Als je verplant is het aangewezen om terug te snoeien. Het principe hierbij is: snoei zoveel terug als je wortels beschadigd. Stel je steekt 50% van de wortels af door te verplanten. Dan moet je in principe ook 50% van de bladmassa wegnemen. Het probleem bij magnolia is nu net dat je moet vermijden te kort te snoeien om niet veel waterloten te vormen.


Je moet hier wat de gulden middenweg vinden tussen 2 snoeiprincipes: als je in het najaar je magnolia gaat snoeien - en dat is wel aan te raden met het oog op het verplanten - ga je wel degelijk een groot stuk van de bloei van volgend jaar wegknippen. Bij het verplanten staat de hergroei bovenop en niet de bloei: ook hier moet je dus keuzes maken: hergroei of bloei.

Groetjes,


Jan

Gepost : 4 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "verplanten van grote planten"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1