Jan's tuinboek

Onderwerp: "Verplanten in juni ?"

   
Door: Jan de tuinman

Goede dag,

ik heb een vraagje:

Mag je nu nog planten en bomen uit de volle grond halen zoals hortensias klimrozen bananenplant bamboe perenboom riet en een stekelbesstruik. en in wat voor grond groeien die het beste, want wij gaan verhuizen naar een bos mat veel dennenbomen. Kunnen ze daar groeien of is het beste om ze in grote bloempotten te zetten?

Bij deze hartelijk bedankt op voorhand

Groetjes

Gepost : 13 jun. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Marie-louise,


De kans op hergroei is quasi nihil!

Je zou de planten al met een hele grote kluit moeten uitsteken, massa's water geven en hopen dat we de slechtste zomer sinds mensenheugenis krijgen.

Het is dus absoluut af te raden om grote planten te verplanten in de zomer.


Maar als het niet anders kan omdat je bv. gaat verhuizen, kan je toch proberen op de volgende manier: de planten zoveel mogelijk insnoeien en bijna alle bladeren en bloemen van de planten afknippen.

Als je 90% van de bladeren verwijderd verdampen de planten bijna niets meer. Als ze weinig verdampen hoeven die planten ook niet veel water en voedingstoffen meer op te zuigen. Zodoende kan het minder kwaad dat je een deel van de wortels afsteekt. De bamboe en het riet bvb zou ik tegen de grond afknippen, zij zullen op zijn nieuwe standplaats wel opnieuw uitschieten vanaf de grond, ook de bij de hortensia kan je zo te werk gaan.

Als je dit consequent doet dan maak je een kans dat de platen terug aanslaan, maar wel goed water geven!

(correct water geven)


Hou er ook rekening mee dat de meeste planten niet geschikt zijn om in een (zure) bosgrond en in de schaduw te groeien. Een selectie van planten die in de schaduw gedijen kan je opvragen via onze "zoek op kenmerk" pagina. Selecteer daar bij standplaats "schaduw" en eventueel andere kenmerken.


Het probleem met de zure grond kan je oplossen door voldoende grondverbeteraar en kalk in de bestaande grond te mengen.


Succes,


Jan

Gepost : 13 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "Verplanten in juni ?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1