Jan's tuinboek

Onderwerp: "thuja brabant doet raar"

   
Door: Jan de tuinman

Vorig jaar heb ik in april een 50 tal sparren gezet. (niet van bij ATuin)

Maar er zijn er nu een stuk of 6 op een rij die een wat raar kleur beginnen te krijgen(is niet meer groen maar ze groeien wel nog).

Wat zou de oorzaak daarvan kunnen zijn?

Er zijn er al die zeggen dat de grond te nat zou zijn?????


Wat denk jij daarvan?


Met vriendelijke groeten Davy

Gepost : 17 mei 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Beste,

Thuja wordt vaak het eerste jaar na aanplant wat bruinig; deze plant wordt namelijk niet graag verplant. Ze herstelt zich zelf weer nadat de planten goed aangeworteld zijn. Dat zou dan toch in de loop van de volgende maanden moeten blijken, zoniet zie ik 2 mogelijkheden:


1. de sparren hebben een ziekte of plaag die zich aan het verspreiden is; kijk of je op de planten beestjes, webben, schuim, schimmel ofzo ziet. Kijk niet alleen op de naalden maar ook op de takken. Voor bijna alle ziekten en plagen bestaat wel een geschikt bestrijdingsmiddel. Zie je niets speciaals, dan is het allicht het volgende:


2. de grond is op die specifieke plek minder geschikt voor je Thuja's;

- de grond is "verdicht" door bijvoorbeeld zwaar rollend materieel in het verleden; Remedie: rondom de haagplanten voorzichtig diep losmaken met riek/spade zodat de wortels gemakkelijker kunnen verder groeien.

- de grond is droger dan de rest van je plantstrook; Thuya heeft graag een vochthoudende grond; vermeng in de bovenste bodemlaag enkele zakken turf, daar waar het probleem zich voordoet.


Begin misschien met punt 1 uit te sluiten.

Succes!


Jan

Gepost : 19 mei 2008
Top 

Onderwerp: "thuja brabant doet raar"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1