Jan's tuinboek

Onderwerp: "Terug van vakantie.....en de tuin?"

   
Door: Jan de tuinman

Terug van vakantie

Als je na een weekje of een paar weken vakantie terug thuiskomt, zonder dat iemand zich om de tuin bekommert heeft, dan kan het even wat tegenvallen.

Plots lijkt jouw droomtuin meer op een oerwoud: het gazon staat veel te lang, onkruid steekt her en der de kop op, uitgebloeide bloemen alom, de strakke lijnen van de hagen verdwijnen in veel te lange scheuten,... Tijd om tot actie over te gaan dus!

Met de grasmaaier boeken we de snelste resultaten: eenmaal het gazon gemaaid krijgt de tuin alweer een heel andere aanblik. Staat het gras tamelijk lang, zet dan de grasmaaier een standje hoger, teveel ineens afdoen is nooit gunstig om een groene grasmat te verkrijgen. Je mag eigenlijk maximaal 1/3 van de hoogte van het gazon ineens afdoen, zeker bij warm, droog weer een standje hoger afmaaien.

Ziet het gazon er gelig en futloos uit, bemest het dan met gazonmest. Bemesten doe je best als er wat regen verwacht wordt, zo vloeien de mestkorrels goed open.

Knip in de borders de uitgebloeide bloemen af, om de herbloei te stimuleren. Let ook op voor eventuele ziektes en plagen: schimmels en bladluizen gedijen best in warm en vochtig weer. Bij een beperkte aantasting kan je de aangetaste bladeren gaan verwijderen, bij een zware aantasting gebruik je best een chemisch middel om de plaag te lijf te gaan.

Klik hier voor meer informatie over ziektes en plagen.

Misschien resten er nog wat verlofdagen? Tijd om die jaarlijkse klus aan te pakken en de hagen terug strak in het gelid te zetten. Meer info hierover vindt je in het artikel: Hoe een haag scheren.

Nu de zomer wat vordert kijken we ook even naar eventuele “gaten” in de beplanting: vanaf half september zijn weer volop nieuwe planten beschikbaar om uw border jaar na jaar mooier te maken. Hoe ga je te werk: je vindt er alles over in het artikel in Jans Tuinboek: Hoe borders vormgeven.

Relevante artikels: Planning voor de zomer

Meer informatie over tuinonderhoud kan je hier vinden.

Gepost : 31 jul. 2009
Top 

Onderwerp: "Terug van vakantie.....en de tuin?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1