Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in: ,

Snoeien van voorjaars en winterbloeiende struiken

 

Snoeien na de bloei is zowat de gouden stelregel om tuinplanten te snoeien.

Bij veel mensen leeft nog steeds de grote misvatting dat snoeien sowieso een winterwerk is. Deze misvatting is wat historisch gegroeid. Boeren en landmannen snoeiden in de winter omdat ze dan gewoonweg tijd hadden om te snoeien.

Toch kan het voor bomen en planten geen kwaad – het is dikwijls zelfs beter – om ook in de late lente of zomer te gaan snoeien. Zeker voorjaarsbloeiende planten moeten in de late lente gesnoeid worden, na de bloei dus. Deze planten zullen veelal het volgende voorjaar bloeien op takken die ze de vorige zomer gevormd hebben. Snoeien na de bloei is dus een eenvoudige stelregel die heel praktisch is om toe te passen.

Vanaf begin mei kunnen vroege soorten als Ribes sanguineum, Amelanchier lamarckii en voorjaarsbloeiende Spiraeas gesnoeid worden. Andere soorten volgen eens ze uitgebloeid zijn.

Enkele voorbeelden:

Ribes Sanguineum (Rode ribes)

Ribes sanguineum 'King Edward VII' - Siertrosbes

Na de bloei knip je boven een naar buiten gerichte kleine twijg de takken die gebloeid hebben terug.

De oude, zieke en zwakke takken gaan er sowieso ook uit. Hetzelfde met de naar binnen gerichte takken. Een dergelijke snoei stimuleert de vorming van nieuwe bloemen en wordt daarom ook de bloeisnoei genoemd.

Is uw ribesstruik dermate verwilderd, dat je aan snoeien geen begin ziet, kan je hem wat drastischer snoeien door alle takken op ca 30-40 cm boven de grond af te knippen.

 

 

Koop in onze webshop

 

 



Amelanchier lamarckii (Krentenboom)

Amelanchier lamarckii - Krentenboom - Rotsmispel

Vanaf het einde van de bloeiperiode begin je met het wegknippen van de dode en zwakke takken (uitdunningsnoei).

Daarna knip je de takken die gebloeid hebben terug tot net boven het vertrekpunt van een jongere vertakking. Je knipt altijd op een vertakking die naar buiten gericht staat. De sterkste takken die vanuit de basis van de plant vertrekken behoudt je en kort je in. Zo stimuleer je de vorming van nieuwe takken die het volgende jaar bloemen zullen dragen.
Is jouw Amelanchier verwilderd? Dan kan je ook een verjongingssnoei overwegen. Hierbij ga je alle takken tot op +- 50 cm. van de grond terugsnoeien.

Koop in onze webshop


 

Spiraea ‘Vanhouttei’ (Spierstruik )

Spiraea vanhouttei - Spierstruik

 

Na de bloei snijdt u, boven een zo laag mogelijke vertakking, de takken die gebloeid hebben af. De takken die niet gebloeid hebben kort je ongeveer de helft in. Oude en dode takken en takken die een eigenaardige groei vertonen knip je weg.

Zo stimuleer je de vorming van nieuwe takken die het volgende jaar bloemen zullen dragen.

 

 

Koop in onze webshop

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?