Jan's tuinboek

Onderwerp: "slakken: preventief en bestrijding"

   
Door: Jan de tuinman

Ziekten en plagen:

Slakken en insecten komen in beweging zodra het terug warmer wordt. Probeer bij de minste aantasting te reageren zodat u de plaag in de kiem kunt smoren, zo zult u nooit veel last hebben van insectenplagen en dergelijke.

Slakken

De meest voorkomende soorten slakken bij ons zijn de huisjesslak en de rode wegslak. Maar vooral die laatste, een naaktslak, kan nogal verwoestend tewerk gaan. Slakkenschade herken je op en rond de plant aan het zilverkleurige slijmspoor dat ze achterlaten. De bladeren van aangetaste planten hebben gaatjes en gekartelde randen. Op stengels, vruchten of wortels zie je uitgevreten gaten. Slakken richten vooral verwoestingen aan in de moestuin, omdat ze verzot zijn op jonge en malse plantjes. Maar ook malse plantendelen van siertuinplanten kunnen slachtoffer van de slak zijn. Slakken zijn vooral ’s nachts actief en schuilen overdag.

Wil je ze verdelgen? Een haast onbegonnen werk, maar indijken kan wel.

Preventief:

  • Richt je tuin diervriendelijk in: egels, vogels, padden eten graag slakken. Maak schuilplaatsen voor deze dieren, zo trek je ze aan.

  • Baken plekken af waar je absoluut geen slakken wil, zoals de moestuin, kruidentuin, … door errond gootjes met water, slakkenschotten of randjes met houtasse, kalk, scherp zand of zaagsel te leggen.

  • Lok slakken in de hoeken van deze afgebakende plekken en erbuiten met zelfgemaakte vallen en ‘oogst’ telkens ’s morgens; biervallen, potjes halfgevuld met bier in de grond ingegraven, rabarberblaren of dakpannen – de slakken verschuilen zich eronder en zijn ’s morgens gemakkelijk te vangen.

Bestrijding van slakken:

  • Wil je toch specifieke producten gebruiken?
    Pak slakken aan met korrels die je tussen de planten strooit. De beste tijd om ze te bestrijden is ’s avonds en na zware regen, dan komen ze tevoorschijn om te eten. IJzerfosfaathoudende slakkenkorrels zijn dodelijk voor de slakken maar hebben het voordeel dat het ijzerfosfaat door de bodemorganismen omgezet wordt in voedingsstoffen voor de planten; een bestrijdingsmiddel op basis van parasitaire aaltjes (Phasmorhabditis) helpt ook zonder nuttige dieren in de bodem aan te tasten.

  • Bewaar ze dan buiten het bereik van kinderen en huisdieren


    --  ziektedruk bestrijding slakken bestrijden plaag aaltjes slakkenkorrels  --
Gepost : 25 apr. 2009
Top 

Onderwerp: "slakken: preventief en bestrijding"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1