Jan's tuinboek

Onderwerp: "pyrus canticleer"

   
Door: Jan de tuinman

beste,


vorig jaar november hebben we 7 Pyrus chanticleer geplant.

deze hebben alle zeven gebloeid.

toch zijn er drie waarvan de bladgroei (grote van het blad) beduidend kleiner is dan andere. wat kan hiervan de reden zijn. Eerst dacht ik dat het bij de plant diepte kwam. hoe zit het nu eigenlijk met die verdikkong onderaan de stam (die knobbel) onder of boven de grond?


vreiendelijke groeten

Gepost : 9 jun. 2010
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Luc,


De verdikking onderaan de stam bij Pyrus 'Chantichleer' heeft in feite niets te maken met de plantdiepte. Dit is een entplaats (waar de wortel op de stam geënt werd) en de hoogte van die entplaats kan variëren naargelang de keuze van de kweker. Aan de hand van die verdikking kan je dus niet opmaken of de boom te diep geplant is.

Bij het planten komt het er vooral op aan te kijken op welke diepte hij op de kwekerij geplant is. Normaal is dit de plaats waar de wortels samenkomen en overgaan in de stam: dit is ook een verdikking, vandaar de mogelijke verwarring.

Dat die drie planten iets te diep geplant zijn is mogelijk.

Doordat het blad verschillend is van grootte doet mij eerder denken in de richting van een ongelijke bemestingstoestand van de grond, of een beschadiging van de wortels bij het verplanten,...

Het feit dat die drie planten met het kleiner blad gebloeid hebben en groeien, laat vermoeden dat die in gunstige zin zullen evolueren.

Om het groeiverschil op te vangen zou ik aanbevelen die 3 bomen extra mest te geven en de andere voorlopig niet.


Groeten,

Jan

Gepost : 15 jun. 2010
Top 

Onderwerp: "pyrus canticleer"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1