We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Plataan kruin afgebroken"

   
Door: Vragen van

Beste

Door de storm onlangs zijn 2 van mijn platanen in de kruin afgebroken. Bomen zijn 3-4 jaar oud. Ik vraag me af of deze zullen overleven. Ik heb nog enkele andere platanen die ik wil opsnoeien, kan u me informeren welke periode vh jaar ik dit best doe?

Dank

David

Gepost : 10 nov. 2012
Top 
Door: Jan de tuinman

David,

Platanen verdragen snoei eigenlijk heel goed. De 2 platanen waar de kruin afgebroken is zullen het wel overleven. Je zal de boom wel wat moeten "begeleiden" om opnieuw een mooie kroon te krijgen. Normaal heeft een plataan één rechte stam die doorloopt tot in de top van de boom. Doordat die kruin afgekraakt is zal de plataan, op deze plek verschillende nieuwe takken maken. Je kiest daar de meest geschikte uit: degene die recht omhoog groeit in het verlengde van de stam laat je staan en de rest ga je insnoeien zodat je opnieuw een top krijgt en een stam met zijtakken.


Plataan is eigenlijk niet kieskeurig naar snoei toe, je kan die op elk ogenblik snoeien. Het makkelijkst is natuurlijk in de winter: dan heb je een overzicht over de takstructuur van de boom en kan je makkelijker snoeien. Het is ook aangewezen om niet enkel op te snoeien, maar ook de kruin wat in te perken, zo krijg je een kleinere kruin die minder snel zal afbreken.


Groeten,

Jan

Gepost : 11 nov. 2012
Top 

Onderwerp: "Plataan kruin afgebroken"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1