ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Overzicht van Clematis (Bosdruif-Bosrank)"

   
Door: Jan de tuinman

Overzicht van Clematis (Bosdruif-Bosrank)

Clematis of bosrank is een geslacht van voornamelijk klimplanten uit de ranonkelfamilie. Met een paar honderd variëteiten is het kleurenaanbod enorm: je vindt clematis in het wit, roze, rood, blauw en paars. De bloei varieert vanaf mei en juli tot augustus en september.

Clematis is een flinke klimmer die tussen de twee en de 6 meter hoog wordt en is niet zelfhechtend. De stengels winden zich langs hun steun omhoog en kunnen in een aantal jaar een pergola, draad of rek overgroeien.

Let er bij het aanplanten op de Clematis voldoende diep te planten en de plant aan de voet te bedekken met bvb een dakpan of door een andere plant, bv. een bodembedekker. Clematis is immers een bosrandplant die van nature wortelt in de schaduw van de bosrand en dan sterk naar het licht toegroeit.

Naar bloei toe worden clematissen in een vroegbloeiende (mei-juni) een laatbloeiende (juli- augustus) groep opgedeeld. Deze opdeling is vooral van belang voor het snoeien van clematissen.

Snoei van clematis.

De vroegbloeiende Clematissen worden gesnoeid direct na de bloei. De jonge scheuten die daarna ontstaan zullen het daaropvolgende jaar weer bloemen gaan voortbrengen.

De late bloeiers bloeien op éénjarig hout. Dit betekent dat zomerbloeiers nog tot vroeg in het voorjaar kunnen gesnoeid worden.

Clematis 'Nelly Moser'

Een van de bekendste grootbloemige Clematissen. De tot 5 cm grote bloemen zijn zachtroze met een donkerroze streep in elk kroonblad en donkerpaarse meeldraden. Ze verschijnen in grote aantallen in de vroege zomer en opnieuw in de nazomer. Als je hem plant in volle zon bleekt de bloem af naar wit. In halfschaduw blijft de bloem zijn roze kleur bewaren,

Clematis alpina

Kleinbloemige Clematissoort met zacht blauwpaarse hangende klokjes met wit hart, vroegbloeiend. Daarna volgen de zijdeachtige, gedraaide zaaddoosjes, typisch voor Clematis. Matige klimmer, tot 2,5 m hoog. Geef hem een klimsteun of plant hem aan een struik waar hij kan in klimmen. Bescherm de voet van de plant tegen felle zon met bv. een bodembedekker.

Clematis armandii

Clematis armandii is een groenblijvende clematis met met witte welriekende bloemen begin mei.

Groenblijvende klimplant, bloeiend met geurende fijne witte bloemen in april-mei. Het lancetvormig donkergroen blad is bijzonder decoratief. Plaats deze Clematis op een beschutte plaats, niet aan noord- en oostenwind blootgesteld, en hij groeit uit tot een forse plant van 3 tot 5 m. Bescherm de voet van de plant tegen felle zon met bv. een bodembedekker.

Clematis macropetala

Botanische Clematis met knikkende blauw-lila bloemen, 5 cm lang. Elke bloem heeft 4 opvallende bloemdekbladen en talrijke kleine honingnapjes. Ook het drieledig donkergroen blad en de zilverroze zijdeachtige vruchten zijn mooi. Hij groeit op iedere grondsoort, zelfs in stenige grond, en is zeer winterhard. Probeer hem eens in een mooie tuinvaas op het terras!"

Clematis montana 'Grandiflora'

Kleinbloemige Clematis met vroege, massale bloei van zuiverwitte bloempjes tussen 2 en 6 cm groot en drieledig blad. Hij groeit in optimale omstandigheden tot 10 m hoog of ver. Doet het op iedere grondsoort, ook droge grond. Zelfs tegen een noordmuur groeit hij, natuurlijk blijft hij daar bescheidener van afmetingen

Clematis montana 'Rubens'

Krachtig groeiende klimplant die rijk bloeit, zelfs op noordgevels. Talrijke kleine bloempjes met 4 roze kroonblaadjes rond een citroengeel hartje, donkergroen 3-tallig samengesteld blad. Op z'n mooist als hij bossig over een steun/dak/muur kan liggen. Verdraagt droge grond. Bescherm de voet van de plant tegen felle zon met bv. een bodembedekker

Clematis vitalba

Deze inheemse Clematis is een zeer sterke groeier met massa's witgele bloemtrossen van juni tot augustus, gevolgd door evenveel zilverwitte zijdeachtige zaaddozen. Goed om een lelijk stuk muur of hok te camoufleren. Ideaal om vlug schuttingen en draadafsluitingen te verfraaien. Combineer hem met fellere kleuren Clematis, Kamperfoelie (Lonicera) of klimrozen

Clematis 'Jackmanii'

Beroemde Clematis met tot 12 cm grote, paarse bloemen, rijkbloeiend van zomer tot herfst. Klimt met een steun en in optimale omstandigheden tot 3,50 m hoog. Bescherm de voet van de plant tegen felle zon met bv. een bodembedekker

Clematis 'Madame le Coultre'

Grootbloemige Clematis met prachtige zuiverwitte bloemen met gele meeldraden in mei en juni. Bescherm de voet van de plant tegen felle zon met bv. een bodembedekker. Clematis groeit in elke niet zure en goed doorlatende grond maar geeft een rijkere bloei op humusrijke, voedzame grond

Clematis 'Miss Bateman'

Grootbloemige Clematis die bloeit in mei en juni. De zuiverwitte bloembladen hebben een zachtgroene streep in het midden en opvallende donkerpaarse meeldraden. Bescherm de voet van de plant tegen felle zon met bv. een bodembedekker. Clematis groeit in elke niet zure en goed doorlatende grond maar geeft een rijkere bloei op humusrijke, voedzame grond

Clematis Rouge Cardinal'

Grootbloemige clematis, tamelijk forse hybride die tot 3,5 m hoog wordt. Hij bloeit in de midzomer en opnieuw zeer vroeg in de herfst. De bloemen hebben aanvankelijk een rode kleur die later iets paarser wordt. Bescherm de voet van de plant tegen felle zon, bijv. met een laag struikje zoals Buxus, Lavendel, Euonymus fortunei

Clematis 'Multi Blue'

Clematis 'Multi Blue' loopt in het voorjaar uit met bronskleurig, puntig blad, dat snel naar donkergroen verkleurt. Eind mei, begin juni begint hij te bloeien. De bloemen zijn in het begin lilarood tot lilablauw, om dan tot diep violetblauw te verkleuren. De 8 tot 10 cm grote bloemen hangen van juni tot augustus aan de plant, sommige jaren bloeit 'Multi Blue' echter door tot oktober.

Clematis 'The president'

'The president' is een rijbloeiende grootbloemige vorm met donkerblauwe bloemen. In zijn jeugd groeit 'The president' wat aan de trage kant maar later wordt het een forse groeier. Het uitlopende blad is iets bronskleurig. De grote bloemen verschijnen in juni aan de plant en worden 15 à 20 cm groot. Een overweldigende bloei in de zomer en het vroege najaar!

Clematis 'Ville de Lyon'

Deze grootbloemige cultivar draagt donker paarsrode bloemen met een licht purperrode streep. De bloemen worden een kleine 15 cm groot en sieren de plant van juni tot september.

Gepost : 25 apr. 2009
Top 

Onderwerp: "Overzicht van Clematis (Bosdruif-Bosrank)"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1